Μαραθώνιος επαφών Μπλερ στο εξωτερικό

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 14:29
A- A A+

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην προσπάθειά του να προλειάνει το έδαφος για μία σειρά συμφωνίες στα πλαίσια της διάσκεψης κορυφής της Ομάδος των Οκτώ (G8) για την παραγραφή του χρέους των φτωχών κρατών και τις κλιματικές αλλαγές.

Ο κ. Μπλερ θα συναντηθεί με τέσσερις ηγέτες μέσα σε δύο ημέρες (εκτός από τη Ρωσία θα μεταβεί σε Γερμανία, Γαλλία και Λουξεμβούργο. Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως ένα από τα κεντρικά θέματα στις επαφές του θα είναι η διαφωνία στους κόλπους της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό κι η έκπτωση που διεκδικεί από αυτόν η Βρετανία), επιταχύνοντας τις προετοιμασίες για τη σύνοδο της G8 στο πολυτελές ξενοδοχείο Γκλενίγκλς στη Σκωτία, στις 6-8 Ιουλίου. Κύριο θέμα στη συνάντηση αυτή θα είναι η παραγραφή των 40 και πλέον εκατ. δολαρίων του χρέους των φτωχών κρατών του πλανήτη.

Ωστόσο, ο κ. Μπλερ στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, στη εξοχική κατοικία του ρώσου προέδρου έξω από τη Μόσχα, θα θέσει επί τάπητος κι άλλα θέματα, όπως η ανησυχία των δυτικών χωρών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Οπως τόνισε εκπρόσωπος του Μπλερ, η Βρετανία πιστεύει πως η Ρωσία υποστηρίζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Λονδίνο για τη G8, της οποίας την προεδρία ασκεί για το τρέχον έτος, κι ιδίως θεωρεί πως η Μόσχα δύναται να ασκήσει πιέσεις σε άλλες, αναδυόμενες, οικονομικές δυνάμεις -όπως η Κίνα, ή η Ινδία- ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που είναι βέβαιο πως προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή