«Όχι» στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 20:27
UPD:28/06/2016 10:31
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Στιγμιότυπο από τη κοινή συνέντευξη Τύπου των Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι.

A- A A+

Η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη άμεσης έναρξης της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

EURONEWS

O κ. Ολάντ τόνισε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».

Και οι τρεις ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο εν όψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.

Κομισιόν: Καμία διαπραγμάτευση πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50

EURONEWS

Καμία διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας από πλευράς Λονδίνου, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η υποβολή επίσημου αιτήματος από τη χώρα - μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων, οι οποίες διαρκούν τουλάχιστον δύο έτη, για την υπογραφή συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης.

Ωστόσο, το Λονδίνο εμφανίζεται διστακτικό στην υποβολή του αιτήματος άμεσα, επιθυμώντας να πιέσει για την εξασφάλιση θετικής για το ίδιο συμφωνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή