Κινεζικός ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 16:44
Top500.org/Jack Dongarra

Στο ζενίθ της ισχύος του μπορεί να πραγματοποιεί περίπου 93.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

A- A A+

Ένας νέος υπερυπολογιστής από την Κίνα βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας: Πρόκειται για τον Sunway TaihuLight, των 93 petaflops, που βρίσκεται στο Εθνικό Κέντορ Υπερυπολογιστών στο Γουξί.

Στο ζενίθ της ισχύος του μπορεί να πραγματοποιεί περίπου 93.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ενώ είναι δύο φορές πιο γρήγορος και τρεις φορές πιο αποδοτικός από τοο προηγούμενο κορυφαίο μηχάνημα της λίστας, τον Tianhe-2, επίσης από την Κίνα, βάσει των στοιχείων του Top500 που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Το πανίσχυρο αυτό σύστημα χρησιμοποιείται για προηγμένες εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τον κατασκευαστικό τομέα, για πρόβλεψη καιρού και big data analytics, όπως σημειώνεται σε paper σχετικά με το μηχάνημα. Διαθέτει πάνω από 10,5 εκατ. επεξεργαστικούς πυρήνες και 40.960 nodes, ενώ χρησιμοποιεί λειτουργικό βασισμένο στο Linux.

Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να συντάσσεται η λίστα, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ με 167 υπερυπολογιστές στο top 500, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν 165. Μόλις πριν 10 χρόνια, η Λαϊκή Δημοκρατία είχε μόλις 28 στη λίστα, και κανείς από αυτούς δεν ήταν στο top 30.

Οι ΗΠΑ έχουν τέσσερις υπερυπολογιστές στο top10 του top 500, ενώ η Κίνα έχει δύο, που βρίσκονται όμως στις πρώτες δύο θέσεις. Στις υπόλοιπες θέσεις υπάρχουν μηχανήματα από την Ιαπωνία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Σαουδική Αραβία.

Προτεινόμενα για εσάς