Ο Πρωθυπουργός «τσεκάρει» τις θέσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο 

Γιατί είναι πιο κοντά στην απλή αναλογική. Τι μπορεί να αλλάξει την απόφασή του.
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016 12:20
UPD:12:20
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγραψε χθες το naftemporiki.gr, με βασικό στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις και τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο.

Από εκεί και μετά, έχοντας ανά χείρας τη θέση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και τις εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και των συνεργατών του θα λάβει τις αποφάσεις του.

Πως έχει όμως διαμορφωθεί μέχρι τώρα το τοπίο;

Τόσο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, όσο και μια σειρά κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών (Σκουρλέτης, Παππάς, Βούτσης, Φίλης, Γεροβασίλη, Πουλάκης, 53+, Πολιτική Γραμματεία) έχουν τοποθετηθεί υπέρ της απλής αναλογικής.

Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς είναι η θέση του κ. Κουρουμπλή για ένα αναλογικότερο σύστημα με μπόνους 30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων σε περίπτωση που το ποσοστό τους ξεπερνά το 40% και φυσικά η ανάγκη πολιτικών συναινέσεων.

Ωστόσο μετά τη θέση του Ποταμιού υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και του ΚΚΕ που δεν δέχεται ούτε το πλαφόν του 3%, ούτε το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών το ενδεχόμενο της ψήφισης του νέου νόμου από 200 βουλευτές ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές, απομακρύνεται.

Συνεπώς, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, «αυτή τη στιγμή η ζυγαριά γέρνει προς την κατεύθυνση της συνέπειας με μια βασική προεκλογική μας εξαγγελία και πάγιο αίτημα της Αριστεράς» αφού ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα το πολιτικό τοπίο τα επόμενα χρόνια.      

«Αν προκύψει κάτι διαφορετικό», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς «εδώ είμαστε να το δούμε». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή