Κατακερματισμένη Ευρώπη

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 21:02

A- A A+

Η επίτευξη συναίνεσης για τον προϋπολογισμό στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών εξαρτάται από τις ενέργειες των Βρετανών, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος ωστόσο επικρίνει τη στάση της Γαλλίας ως προς τις επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα.

«Μια μακροχρόνια και ανησυχητική οικονομική έριδα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η ΕΕ. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ», γράφει η Berliner Zeitung, που επισημαίνει ότι «όταν κάποιος συμμετέχει σε ένα κλαμπ, γνωρίζει τους κανόνες του». «Ο Τόνι Μπλερ ασκεί μια πολιτική που οι άλλοι πρέπει να πληρώσουν», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στις επιστροφές που έχει εξασφαλίσει η Βρετανία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ωστόσο, για την Suddeutsche Zeitung, «οι βρετανικές εκπτώσεις δεν είναι παρά ένα από τα προβλήματα στον δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ».

«Η άρνηση του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ να μειώσει τις αγροτικές επιδοτήσεις είναι επίσης ενοχλητικό. Ο Ζακ Σιράκ παίρνει ομήρους τα ταμεία της ΕΕ για να καλοπιάσει τους αγρότες και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν τολμά να ανακαλέσει στη λογική τον εταίρο του», γράφει συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας του Μονάχου.

Για την Tagesspiegel, η εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, τώρα που η συνταγή σύμφωνα με την οποία «Ευρώπη είναι όταν όλοι τσακώνονται και στο τέλος πληρώνει η Γερμανία», είναι ξεπερασμένη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θετικό στοιχείο από τη διαφωνία αυτή είναι ότι «η Ευρώπη θα αναρωτηθεί με ειλικρίνεια προς τα πού βαδίζει».

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, που άρχισε χθες με την απόφαση παράτασης της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος, αποτελεί άλλη μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, γράφει η ιταλική La Repubblica.

«Ευρώπη, μια ακόμη μαύρη μέρα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας που συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Οι επικυρώσεις διακόπηκαν, δεν υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο και Πράγα αναβάλλουν τα δημοψηφίσματά τους'.

«Η Ευρώπη κατακερματισμένη. Τα “όχι” των Γάλλων και των Ολλανδών προκάλεσαν χιονοστιβάδα», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Corriere della Sera.

«Η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση και την αβεβαιότητα που την ταλανίζουν», γράφει στην πρώτη της σελίδα η ισπανική El Pais, ενώ για την El Mundo «μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2007-2013 σήμερα θα είναι θαύμα».

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή