Η Βρετανία πενθεί τη 41χρονη βουλευτή του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, την οποία σκότωσε με πιστόλι και μαχαίρι 52χρονος άνδρας την Πέμπτη, σε μια επίθεση που προκάλεσε την αναστολή της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου με ερώτημα την παραμονή ή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κοξ, βουλευτής των Εργατικών η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε μέσα στον δρόμο, ενώ συναντούσε ψηφοφόρους της κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ στην περιφέρειά της, κοντά στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, από άνδρα που μάρτυρες είπαν ότι φώναξε «Britain first» (Πρώτα η Βρετανία).
REUTERS/STEFAN WERMUTH
Ο θάνατός της διαπιστώθηκε 48 λεπτά αργότερα από γιατρό ασθενοφόρου που προσπάθησε να σώσει τη ζωή της. Ένας 52χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς κοντά στον τόπο του εγκλήματος και ανακτήθηκαν όπλα, ανάμεσα στα οποία ένα πιστόλι.
Ο φόνος προκάλεσε αμέσως την αναστολή της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για την Ε.Ε., οι τόνοι στην οποία γίνονται όλο και πιο οργισμένοι και δηλητηριώδεις, περιλαμβανομένων προσωπικών κατηγοριών, καθώς και μια οργισμένη συζήτηση για θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία.
REUTERS/NEIL HALL
Αν και τα κίνητρα του δολοφόνου δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα σαφή, σημειώνεται ότι η συμπάθεια για την Κοξ, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, μπορεί να ενισχύσει την εκστρατεία υπέρ της παραμονής, που δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπολείπεται εκείνης υπέρ της αποχώρησης.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να συζητήσει το κίνητρο της επίθεσης.
«Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι' αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους», δήλωσε ο σύζυγος της Κοξ, Μπρένταν.
REUTERS/NEIL HALL
«Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ' όλα να συμβούν τώρα, ένα, τα πολύτιμα παιδιά μας να πλημμυρίσουν με αγάπη και, δύο, να ενωθούμε όλοι για να πολεμήσουμε το μίσος που τη σκότωσε», κατέληξε.
Μεσίστιες οι σημαίες
Οι σημαίες στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο κοινοβούλιο και στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, κυματίζουν μεσίστιες.
Στο Μπίρστολ, εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε αγρυπνία σε τοπική εκκλησία.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το όνομα του δράστη της δολοφονίας είναι Τόμας Μέιρ.
Μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του, είπαν ότι ο Μέιρ δεν είχε εκφράσει ποτέ έντονες πολιτικές απόψεις, ανέφερε η εφημερίδα Guardian.
«Έχει ένα ιστορικό ψυχικής νόσου, όμως είχε βοήθεια», είπε ο αδελφός του, Σκοτ Μέιρ, σύμφωνα με την Guardian.
«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι καθόλου πολιτικοποιημένος. Δεν ξέρω καν τι ψηφίζει», πρόσθεσε.
Αμερικανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα που έχει έδρα την Αλαμπάμα, η Southern Poverty Law Center (SPLC), πάντως, ανέφερε στον ιστότοπό της ότι περιήλθαν στην κατοχή της αρχεία που δείχνουν ότι κάποιος Τόμας Μέιρ είχε επαφές από το 1999 με τη νεοναζιστική οργάνωση National Alliance (Εθνική Συμμαχία).