Πόλεμο με τους δικαστές άνοιξε ο Π. Πολάκης

«Πολλοί στο παραδικαστικό κύκλωμα»
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 10:33
UPD:14:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μέτωπο κατά της δικαιοσύνης άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, λέγοντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος.

«Για πρώτη φορά μπήκαν σιδηροδέσμιοι κάποιοι εκβιαστές δημοσιογράφοι», ανέφερε, ενώ για τον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου είπε ότι «μάλλον δεν ήταν και τόσο ατύχημα αυτό που έγινε». 

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία τις χαρακτηρίζει απαράδεκτες και ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις».

Έτσι, ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση» και καλεί τον κ. Πολάκη «να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

«Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το δικαστικό σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», καταλήγει.

Ν. Παρασκευόπουλος: Ατομικό δικαίωμα η παρρησία

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε στη Βουλή  ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη αλλά ταυτόχρονα θεωρεί σημαντικό ατομικό δικαίωμα την παρρησία είτε προέρχεται από πολίτη είτε από πολιτικό. 

«Όσα είπε ο Π. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου θυμίζει τον δάσκαλό μου στη Νομική, τον Ιωάννη Μανωλεδάκη, που έλεγε ότι η περιύβριση αρχής οφείλει να ελέγχεται νομικά όταν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν δεν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα αποτελεί δήλωση χωρίς νόημα ή είναι μία θεσμική κριτική», σημείωσε σε παρέμβασή του.

Ν.Δ.: Νέα παράσταση του κυβερνητικού θιάσου

Για νέα παράσταση του «κυβερνητικού θίασου» έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία. «Ο ένας Υπουργός βρίζει αδίστακτα τη Δικαιοσύνη. Ο άλλος τον αδειάζει διστακτικά. Και ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν ακούει την ύβρη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών. Στηρίζει έτσι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα. Την εκτροπή του Υπουργού του. Και επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνησή του είναι σκορποχώρι» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών

Για νέο παραλήρημα που επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος που ο κ. Πολάκης επέλεξε για να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, μόνο ως αθώα σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί.

«Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Κίημα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ότι «εξακολουθεί να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκιών και απειλών στην καρδιά της δημοκρατίας μας». 

«Με επιμελημένη "αφέλεια" και δήθεν δονκιχωτισμό, η κυβέρνηση σκηνοθετεί μάχες με φανταστικούς εχθρούς προς δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που "κλείνει τα μάτια" στις πραγματικές εστίες διαφθοράς, όπου κι αν αυτές εντοπίζονται», κατέληξε. 

Ποτάμι: Να καταθέσει στοιχεία

«Να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία» κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας το Ποτάμι, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός και «με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις». 

Χαρακτήρισε επίσης «βαριές» τις καταγγελίες, ενώ, όπως ανέφερε, «προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της;».

«Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», συνέχισε το Ποτάμι. 

Ένωση Κεντρώων: Πολύ πιθανό να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο

«Πολύ πιθανό ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο σε όσα ισχυρίζεται και ορθό είναι η δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του», σχολίασε η Ένωση Κεντρώων. 

Πάντως, συμπλήρωσε ότι «η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και καλό είναι οι πολιτικοί να μετράνε τα λόγια τους όταν κρίνουν λειτουργούς της δικαιοσύνης». Ωστόσο, κατέληξε, και οι δικαστές άνθρωποι είναι και διαπράττουν λάθη. 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή