Μισάνοιχτη η πόρτα της Ε.Ε. για τη Βρετανία

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 17:53
UPD:18:03
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Την εικόνα μίας διχασμένης κοινής γνώμης αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία. Περίπου δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα στρατόπεδα του "Remain" (παραμονή) και του "Brexit" (έξοδος) εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα και όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι.

Σε διαδικτυακή έρευνα της Opinium για την εφημερίδα Observer το 44% δήλωσαν ότι στηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στο μπλοκ των 28 ευρωπαϊκών κρατών, με το ποσοστό να είναι αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα. Αυξημένο, όμως, κατά μία μονάδα, στο 42%, είναι και το ποσοστό εκείνων, που τάσσονται υπέρ της εξόδου.

Ξεχωριστή έρευνα της YouGov για τους Sunday Τimes δίνει βραχεία κεφαλή στους υποστηρικτές του Brexit. Την έξοδο επιλέγει το 43% έναντι ποσοστού 42%, που θέλει παραμονή.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα της Opinium το 13% 2.009 Βρετανών, που έλαβαν μέρος, δήλωσαν αναποφάσιστοι. Πιεζόμενοι, ωστόσο, να πουν προς τα που κλίνουν, το 38% εξ αυτών δήλωσαν υπέρ της παραμονής και το 25% υπέρ της εξόδου.

Για «μια χαμένη δεκαετία» σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Η συνέπεια του Brexit θα είναι «μια χαμένη δεκαετία» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας, προειδοποίησε. «Θα έχουμε μια δεκαετία αβεβαιότητας», στη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., κάτι που «θα εξαντλήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και της χώρας» τόνισε, ενώ σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση εξόδου θα υπάρξουν περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του Brexit, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από «ένα σχέδιο που απέτυχε».

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπολόγισε σήμερα ότι θα χρειαστούν περίπου επτά χρόνια για να οριστικοποιηθεί το "διαζύγιο" μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές και Αμερικανών αξιωματούχων, που ζητούν από τους Βρετανούς να μείνουν πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Χθες ήταν η σειρά του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, να προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός Brexit. «Bλέπω μόνο αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε μία τέτοια περίπτωση» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNN.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή