Δ. Κουτσούμπας: «Αποπροσανατολιστική» η συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 00:13
UPD:00:16
SOOC/Nikos Libertas

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΚΚΕ και τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι προϋπόθεση είναι ο ίδιος ο λαός να πάρει την εξουσία (φωτ. αρχείου).

A- A A+

«Αποπροσανατολιστική» προκειμένου «να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο», χαρακτήρισε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος «είναι πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, το πρώτο θέμα για τον λαό είναι άλλο» επεσήμανε.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σχολιάζοντας αναφορές περί απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, είπε ότι αυτό συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όμως «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εργατική τάξη».

Σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η καθιέρωση της «άδολης» απλής αναλογικής, τουτέστιν, «η ψήφος να μεταφράζεται σε έδρες στην βουλή, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν 3% και χωρίς κατάτμηση εκλογικών περιφερειών».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, είπε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη «ήλθε να απαντήσει στη δυσαρέσκεια που προκάλεσε ένας υπουργός με δηλώσεις του που αφορούσαν το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ».

«Πρόκειται για κοροϊδία και υποκρισία, δημοψήφισμα γίνεται για συγκεκριμένο ζήτημα, έτσι η κυβέρνηση θα ρωτήσει τον λαό αν συμφωνεί με την κατάργηση του άρθρου 16 στο Σύνταγμα και αν ο λαός πει 'ναι', τότε θα πει ότι έχω την λαϊκή έγκριση για να υλοποιήσω την πολιτική της Ε.Ε. και των ιδιωτικών συμφερόντων. Αν ο λαός πει 'όχι', τότε υπάρχει πείρα πώς το 'όχι' γίνεται 'ναι' καθώς η κυβέρνηση θα πει ότι διαπραγματεύθηκε σκληρά, θα επικαλεστεί μετά μείζονες λόγους και θα πει 'ναι'» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Επεσήμανε εν συνεχεία ότι η κυβέρνηση δέχεται εύσημα τόσο από τους θεσμούς, όσο και από την ελληνική αστική τάξη, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς όμως να έχεις καλά μηνύματα για όλους, και τα μηνύματα για τον λαό δεν είναι καλά».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΚΚΕ και τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι προϋπόθεση είναι ο ίδιος ο λαός να πάρει την εξουσία, με τα «κλειδιά» της οικονομίας στα χέρια του, έτσι ώστε μέσω της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, η οικονομία να εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη περιλαμβάνει οπωσδήποτε την έξοδο της χώρας από τις δομές της Ε.Ε. και την μη αναγνώριση του χρέους.

Ερωτηθείς για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγ. Σοφιάς, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο προκαλεί δέος λόγω του κάλλους και της ιστορικής φόρτισής του. «Δεν σέβεται η τουρκική αστική τάξη αυτή την κληρονομιά, ούτε τους ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά ή πιστεύουν σε κάτι άλλο» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη ενέργεια ως «κρίκο σε μια αλυσίδα προκλήσεων».

Υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η απάντηση σε αυτά δεν μπορεί να είναι η έξαρση του ρατσισμού και του εθνικισμού. «Φανταστείτε να έλεγε κάποιος το 'Χριστός Ανέστη' στο Μπλε Τζαμί, τι θα έλεγε τότε η τουρκική αστική τάξη και οι φίλοι της στην κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή