Ο κυβερνητικός σχεδιασμός επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 10:42
UPD:10:47
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η επαναφορά του waiver είναι βασικός κρίκος του «οδικού χάρτη» του κ. Τσίπρα στη μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης επόχη. Ο επόμενος είναι το νομοθετικό μπαράζ στη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή για το κυβερνητικό restart, τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα γνωρίζουν αν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» με το έξτρα πακέτο φόρων, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον δημοσιονομικό «κόφτη», ήταν αρκετά ώστε το δ.σ. της ΕΚΤ να δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στον φτηνό δανεισμό έναντι του «ακριβού» ELA.

Επίσης, τα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείεται να γνωρίζουν και την εισήγηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία θα εξετάσει σήμερα το EuroWorking Group. Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και αυτές που θα κατατεθούν σήμερα, το Μαξίμου έκλεισε και τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Τα επόμενα βήματα, μεταξύ αυτών και η χαλάρωση των capital controls, συζητήθηκαν στη σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Η επαναφορά του waiver είναι βασικός κρίκος του «οδικού χάρτη» του κ. Τσίπρα στη μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης επόχη. Ο επόμενος είναι το νομοθετικό μπαράζ στη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο.

Στη σειρά βρίσκονται: αναπτυξιακός νόμος, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με αιχμή την πρωτοβάθμια φροντίδα, κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, δημόσιες συμβάσεις, αδήλωτες καταθέσεις και ηλεκτρονικές συναλλαγές, μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - «νέος Καλλικράτης», νομοσχέδιο για αλλαγές στην Παιδεία, νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών.

Ακολουθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος, ενώ εκκρεμεί ο διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου, υπουργοί, υφυπουργοί και κομματικά στελέχη θα βαθμολογηθούν τόσο όσον αφορά στον σχεδιασμό και την πορεία των συγκεκριμένων νομοθετημάτων όσο και σε ζητήματα καθημερινότητας, με αιχμή το προσφυγικό, και προβολής του κυβερνητικού έργου στα ΜΜΕ. Θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός, το πιο πιθανό είναι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή