Γαλλογερμανική διάσταση απόψεων για τη διεύρυνση

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 17:15
A- A A+

Η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευση που έχει αναλάβει για την περαίτερω διεύρυνσή της, παρά την αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση σε αυτό, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Αντίθετα, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε νωρίτερα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναστείλει τη διαδικασία διεύρυνσής της, αφού προηγουμένως δεχθεί στους κόλπους της τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε μια έμμεση αναφορά του στις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας.

«Πρέπει να διακοπεί η διεύρυνση τουλάχιστον όσο διάστημα οι θεσμοί δεν θα έχουν ανανεωθεί», υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις ύστερα από το «όχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα. Αυτό δεν περιλαμβάνει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς οι διαδικασίες για αυτές τις χώρες έχουν προχωρήσει, αλλά τις υπόλοιπες», πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί δίχως να κατονομάζει την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ σε συνάντηση πολωνών διπλωματών στη Βαρσοβία δήλωσε: «Κατά την άποψή μου θα πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις δεσμεύσεις μας, ακόμη κι αν είναι αντιδημοφιλείς». Ωστόσο, πρόσθεσε, για να πετύχει η διεύρυνση θα πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί της Ε.Ε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή