Επίσημη έναρξη του Ετους Περικλέους

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 18:18
UPD:18:28
A- A A+

Ετος Περικλέους το 2005 για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2005, με το Διεθνές Συμπόσιο «Ετος Περικλέους: Δημοκρατία, Αρχαίο Δράμα και Σύγχρονη Τραγωδία», που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου, και θα επικεντρωθεί στην έννοια της δημοκρατίας, στη φιλοσοφική και ιστορική της αφετηρία, στη διαχρονική πορεία της και στη μετάλλαξή της, αλλά και στο διάλογο και στην ανταλλαγή - αντιπαράθεση απόψεων.

Την 1η Ιουλίου θα γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Κίονες και Πεσσοί» με έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές και γλυπτά από 16 Ευρωπαίους δημιουργούς. H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου, και φιλοξενεί έργα των Γιάννη Μόραλη, Στήβεν Αντωνάκου, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Γιάννη Παρμακέλη, Χρύσας, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Σωτήρη Σόρογκα, Γιάννη Μπουτέα, Οπης Ζούνη, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Πατρίτσια Μολινάρι κ.ά.

Το Σάββατο (2 Ιουλίου), θα ανέβει στο στάδιο των Δελφών η «Εκάβη» του Ευριπίδη από το Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο σε σκηνοθετική εκδοχή του ποιητή Τόνι Χάρισον με πρωταγωνίστρια τη διάσημη Αγγλίδα ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Στις 3 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το θεατροποιημένο κείμενο του Γιώργου Σεφέρη «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη», στις 5 Ιουλίου ο «Επιτάφιος του Περικλέους», ένα μουσικό δρώμενο από τον Γιώργο Κουρουπό με το κείμενο του Θουκυδίδη μεταφρασμένο από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στις 8 και στις 9 Ιουλίου θα παιχτούν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 10 Ιουλίου με τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος θα δώσει συναυλία με τους «Αχαρνής» και τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.

Η διεθνής συνάντηση και τα καλλιτεχνικά δρώμενα τελούν υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή.

Προτεινόμενα για εσάς