Η ΕΚΤ έριξε τη σκιά της στο χθεσινό υπουργικό

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 09:36
UPD:09:43
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τα νομοσχέδια ανά χείρας προσήλθαν οι υπουργοί στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, με την προσδοκία ότι θα κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση και η κυβέρνηση θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην κοινωνία.

Ωστόσο τα νέα που περίμεναν στο Μαξίμου από τη Φραγκφούρτη και το δ.σ. της ΕΚΤ δεν ήταν θετικά, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει η ανακοίνωση αναβολής για την ερχόμενη Δευτέρα του EwG που θα εξέταζε τα νέα δεδομένα μετά την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων χθες στη Βουλή.

Η επαναφορά του waiver ήταν διακαής πόθος του Πρωθυπουργού προκειμένου να σηματοδοτηθεί η στροφή στην καθημερινότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο κ. Τσίπρας θέλησε να αντιπαραβάλει τον λεγόμενο «κόφτη» (μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους) με έναν «θετικό κόφτη» που όπως είπε είναι το πλαφόν (πρώτα 15 μετά 20% του ΑΕΠ) στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας.

Γι' αυτό καθ' αυτό το νομοθετικό έργο η κυβέρνηση ξεκίνησε με το νομοσχέδιο που αφορά στην ανάπτυξη το οποίο θα έρθει στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα και θα συζητηθεί πλέον με τις κανονικές νομοθετικές διαδικασίες.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα συμβούλιο που θα ρυθμίζει ποια νομοσχέδια θα εισαχθούν στη Βουλή. Ωστόσο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι δεν θα περάσουν όλα τα νομοσχέδια αυτό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή εκτός από δύο εβδομάδες τον Αύγουστο.

Πέραν τούτων έγινε μια συζήτηση για θέματα διαχείρισης κάθε υπουργείου, όπως η εξοικονόμηση δαπανών χωρίς απολύσεις και μείωση προσωπικού και η αλλαγή στα οργανογράμματα των υπουργείων.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, στην παρούσα κατάσταση και τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας επισημαίνοντας ότι τηρείται. Ωστόσο λίγες ώρες μετά ήρθαν τα σοβαρότατα επεισόδια στη Σάμο για να δείξουν ότι το πρόβλημα στις διάφορες δομές ανά την επικράτεια και κυρίως στα hot spot στα νησιά είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό και όσο οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή