Όροι της Ε.Ε. στην Τουρκία εν όψει ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 12:29
A- A A+

Η ομαλοποίηση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίλυση όλων των συνοριακών διαφορών με γειτονικές χώρες, είναι μεταξύ των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία, εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

Οι βασικές αρχές του κειμένου του πλαισίου που θα διέπει τις διαπραγματεύσεις, διαμορφώθηκαν σε χθεσινή συνεδρία των Διευθυντών των Γραφείων των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τελικό κείμενο θα οριστικοποιηθεί αύριο στην εβδομαδιαία συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ολοι οι όροι που τίθενται στην Τουρκία έχουν περιληφθεί στην παράγραφο 4 του κειμένου του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Στο πρώτο σημείο που αφορά την Κύπρο, καλείται η Τουρκία να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις με όλα τα κράτη- μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζεται επίσης ότι μέσα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Τουρκία, είναι και η επέκταση στην Κύπρο της συμφωνίας της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζεται η ανάγκη του απαρέγκλιτου σεβασμού από την πλευρά της Toυρκίας των σχέσεων καλής γειτονίας και η δέσμευσή της να επιλύσει όλες τις εκκρεμούσες συνοριακές διαφορές, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και αν χρειαστεί, τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ρητώς πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι ανοικτού τέλους, δηλαδή, δεν προδικάζουν την τελική έκβαση.

Υπάρχει επίσης ρητή διατύπωση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έκθεση με την οποία θα αποφανθεί αν η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που της έχουν τεθεί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή