Συναντιούνται σήμερα στο Λουξεμβούργο εμπειρογνώμονες επί θεμάτων γρίπης από τα 25 κράτη μέλη και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να εξεταστούν οι απειλές που συνιστούν η γρίπη των πτηνών και η ανθρώπινη γρίπη, καθώς και οι δυνατότητες αντίδρασης σε ενδεχόμενη πανδημία, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τις ζωονόσους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η συνάντηση πρακτικής εργασίας πραγματοποιείται λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ασία εις ό,τι αφορά την γρίπη των πτηνών, καθώς και των εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο παγκόσμιας πανδημίας στον άνθρωπο, λόγω του ενδεχομένου εμφάνισης μεταλλαγμένου ιού.
Στη συνάντηση, η οποία οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA/ΕΑΑΤ), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO/ΠΟΥ), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και από το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών (OIE).
Μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης πρακτικής εργασίας περιλαμβάνεται η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των δικτύων που αντιμετωπίζουν τη γρίπη των πτηνών και τη γρίπη του ανθρώπου, καθώς και ο ρόλος διαφόρων φορέων στην καταπολέμηση της νόσου.
Ο Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιο για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας γρίπης με σοβαρό αριθμό ανθρώπινων θυμάτων και υψηλές οικονομικές ζημίες, αποτελεί ένα χειροπιαστό ενδεχόμενο που πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπιστεί. Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, η μονομερής αντίδραση σε τέτοιες ενδεχόμενες επιδημίες, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ, για την πρόληψη και την τιθάσευση νόσων όπως η γρίπη, και η σημερινή συνάντηση εργασίας αποτελεί σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση».
Η τρέχουσα επιδημία γρίπης των πτηνών στην Ασία δεν έχει το προηγούμενό της. Προκαλείται από συγκεκριμένο στέλεχος του ιού, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο ή τη θανάτωση και καταστροφή άνω των 125 εκατομμυρίων πτηνών, σημαντικές οικονομικές ζημίες στις εμπλεκόμενες χώρες, οι οποίες εκτιμώνται σε 8-12 δισεκατομμύρια €, καθώς και τον θάνατο άνω των 50 ανθρώπων. Το πιο ανησυχητικό, εξάλλου, είναι ότι δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για επικείμενη πανδημία γρίπης.
Το αίτιο μιας τέτοιας τυχόν πανδημίας πρέπει να αναζητηθεί στο ενδεχόμενο της εμφάνισης ενός «νέου» ιού της γρίπης, πλήρως προσαρμοσμένου στον άνθρωπο, ο οποίος θα διαδιδόταν ταχύτατα ανά τον κόσμο, μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε., οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μπορούν να είναι δραματικές, όπως ήταν στην περίπτωση της πανδημίας ισπανικής γρίπης του 1918-19, η οποία οδήγησε στο θάνατο περίπου 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση της κινητικότητας ατόμων και αγαθών ανά τον κόσμο, οι αλλαγές στα οικοσυστήματα, οι νέες κτηνοτροφικές πρακτικές, καθώς και μεγάλης κλίμακας επιδημίες, όπως αυτή της γρίπης των πτηνών στην Ασία, συνιστούν παράγοντες ενθάρρυνσης της εμφάνισης ενός νέου ιού της γρίπης και επακόλουθης πανδημίας.
Για την αντιμετώπιση της απειλής των ιών γρίπης, έχουν ήδη συσταθεί στην ΕΕ δίκτυα κτηνιατρικών εργαστηρίων και εργαστηρίων έρευνας σχετικών με την υγεία του ανθρώπου. Η ανταλλαγή πληροφοριών, στελεχών ιών και εργαστηριακών αντιδραστηρίων μεταξύ των διαφόρων δικτύων παρακολούθησης στην ΕΕ, καθώς και η εξασφάλιση κατάλληλης τεχνικής στήριξης στις εθνικές κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές, συνιστούν παράγοντες θεμελιώδους σημασίας για την κατάλληλη αντιμετώπιση των ιών γρίπης.