Πρώτος, γιατί χτυπάει πρώτος

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016 14:00
EPA/YURI KOCHETKOV / POOL

Ο πρόεδρος Πούτιν, κάτοχος μαύρης ζώνης στις πολεμικές τέχνες, φαίνεται ότι κατέχει και δύο από τις βασικές δεξιότητες που χρειάζεται κανείς για να θέσει νοκ άουτ τους αντιπάλους του: πονηριά και επιθετικότητα.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του «Forbes» με τις ισχυρότερες προσωπικότητες στον κόσμο για τρίτη διαδοχική χρονιά, αφήνοντας πίσω του τον πρόεδρο Ομπάμα και την καγκελάριο Μέρκελ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους ελάχιστους άνδρες στον κόσμο που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει -και να τη γλιτώνει.

Οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο του 2014, «γονάτισαν» το ρούβλι και οδήγησαν τη ρωσική οικονομία σε ύφεση, χωρίς όμως να επηρεάσουν τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου, αντιθέτως την εκτόξευσαν στα ύψη. Τον Οκτώβριο του 2015 βομβάρδισε τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, καταφέρνοντας με τους χειρισμούς του να ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στα διεθνή γεωπολιτικά δρώμενα.

Ο πρόεδρος Πούτιν, κάτοχος μαύρης ζώνης στις πολεμικές τέχνες, φαίνεται ότι κατέχει και δύο από τις βασικές δεξιότητες που χρειάζεται κανείς για να θέσει νοκ άουτ τους αντιπάλους του: πονηριά και επιθετικότητα. «Πενήντα χρόνια πριν, έμαθα έναν κανόνα στους δρόμους του Λένινγκραντ: Εάν ο αγώνας είναι αναπόφευκτος, τότε πρέπει να είσαι εκείνος που θα ρίξει την πρώτη γροθιά» είχε δηλώσει ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2015, αναφερόμενος στον αγώνα κατά των τρομοκρατών στη Συρία.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και πρώην πράκτορας της KGB επισκέφθηκε την Ελλάδα, με Αθήνα και Μόσχα να επιθυμούν στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία και σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Αυτή τη φορά ο πήχης των προσδοκιών ήταν πολύ χαμηλότερος εν συγκρίσει με τις προσδοκίες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, τον Απρίλιο του 2015, τότε που ο κ. Πούτιν ήταν για τους Έλληνες ο «λευκός ιππότης» που θα στήριζε την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε έναν χρόνο και όχι μόνο στο ελληνικό έδαφος. Όμως, παρά τις προκλήσεις και τις αρνητικές συγκυρίες, ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του ρωσικού λαού. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή