Πάρκο ψυχαγωνίας

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 14:50
UPD:14:51
EPA/OLIVIER HOSLET
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Άλλη μια νύχτα στις Βρυξέλλες και γύρω της, σαν καρουζέλ του λούνα παρκ, περιστρέφονται φιλόδοξοι πολιτικοί και άδοξοι αριθμοί, στριφνοί υπολογισμοί, σκοτεινοί συνειρμοί, επινοημένοι δεσμοί. Ανακύκλωση αντιφάσεων, που δεν είναι τυχαίες, ούτε αποτέλεσμα μιας συνηθισμένης υποκρισίας. Ηθελημένες εφαρμογές διπλής σκέψης. Μια κατευθυνόμενη τρέλα, δεμένη με ροζ κορδέλα. Αγγελτήρια-πωλητήρια, a la carte κριτήρια, καταδικασμένα δοκιμαστήρια.

Το δικό μας λούνα παρκ δεν είναι πάρκο ψυχαγωγίας, αλλά ψυχαγωνίας. Οι γωνίες επιτείνουν την αγωνία, που συναντά την ειρωνεία. «Σε κάποιο επίπεδο, οι επαναλαμβανόμενες ελληνικές κρίσεις ταιριάζουν με την ιδέα του Καρλ Μαρξ για την επανάληψη της Ιστορίας, πρώτα ως τραγωδίας και μετά ως φάρσας... Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για στιγμές έντασης τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες...» έγραφε ο Βόλφγκανγκ Μινχαάου στους «FT». Κίνηση στον υπερθετικό βαθμό στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Μας κάνει να αισθανόμαστε ανισόρροποι, ασταθείς, αποπροσανατολισμένοι, ανασφαλείς και μάλλον ανακατεμένοι.

Τίποτε σ’ αυτά τα μέρη δεν κινείται ευθύγραμμα, εκτός βεβαίως από τα χρήματα που κινούνται με αυξανόμενη ροή έξω από το πορτοφόλι και δεν φταίν’ γι’ αυτό οι πόλοι, ό,τι κι αν λένε οι ονειροπόλοι. Κάθε διαδρομή σε στριφογυρίζει, σε πετάει πάνω και κάτω με αυξομειώσεις της ταχύτητας ή σε εκσφενδονίζει σε κάποια παλαβή αλληλουχία συνδυασμένων κινήσεων προς όλες τις απίθανες κατευθύνσεις. Επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, καμπές και αλλαγές, μα μόνιμες εκτροπές από την ευθεία, γιατί ο κύκλος είναι η ουσία.

«Φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύχτα μαζί στο Eurogroup» έγραψε στο Twitter ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. Εμείς, πάλι, είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε πολλά χρόνια στων Μνημονίων τα αλώνια. Αυτά θα μείνουν, ακόμη κι αν... φύγουν, εμείς θα περάσουμε, αφού απ’ την παράταση και την προσποίηση δεν θα αποδράσουμε, βάρη στους επόμενους θα μοιράσουμε, με ελαφρύνσεις θα μας ξεγελάσουμε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή