ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η πρώτη γυναίκα ανώτατη δικαστής

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 21:14
A- A A+

Ενα από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η δικαστής Σάντρα Ντέι Ο' Κόνορ, 75 ετών, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της.

Η κα Ο' Κόνορ διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο επί προεδρικής θητείας του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 και είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε μια τόσο υψηλή δικαστική θέση. Η ψήφος της ήταν αποφασιστική σε πολλές αμφιλεγόμενες υποθέσεις που σχετίζονταν με ανθρώπινα δικαιώματα, με θρησκευτικές διαφωνίες και άλλα κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους δήλωσε ότι «η Αμερική είναι υπερήφανη για τις υπηρεσίες της δικαστού Ο' Κόνορ», προσθέτοντας ότι θα διοριστεί ο διάδοχός της πριν από τον Οκτώβριο, έναρξη της προσεχούς συνόδου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο διορισμός θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία. Οι Δημοκρατικοί πάντως πιστεύουν ότι ο κ. Μπους δεν πρόκειται να διορίσει κάποιο δικαστή που θα ανατρέψει υπέρ των Συντηρητικών την παρούσα ισορροπία.

Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Ρενκουίστ, που πέρυσι ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο, αναμένεται να παραιτηθεί προσεχώς.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίζονται δια βίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή