Κόσμος
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 21:14

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η πρώτη γυναίκα ανώτατη δικαστής

Ενα από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η δικαστής Σάντρα Ντέι Ο' Κόνορ, 75 ετών, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της.

Η κα Ο' Κόνορ διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο επί προεδρικής θητείας του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 και είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε μια τόσο υψηλή δικαστική θέση. Η ψήφος της ήταν αποφασιστική σε πολλές αμφιλεγόμενες υποθέσεις που σχετίζονταν με ανθρώπινα δικαιώματα, με θρησκευτικές διαφωνίες και άλλα κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους δήλωσε ότι «η Αμερική είναι υπερήφανη για τις υπηρεσίες της δικαστού Ο' Κόνορ», προσθέτοντας ότι θα διοριστεί ο διάδοχός της πριν από τον Οκτώβριο, έναρξη της προσεχούς συνόδου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο διορισμός θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία. Οι Δημοκρατικοί πάντως πιστεύουν ότι ο κ. Μπους δεν πρόκειται να διορίσει κάποιο δικαστή που θα ανατρέψει υπέρ των Συντηρητικών την παρούσα ισορροπία.

Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Ρενκουίστ, που πέρυσι ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο, αναμένεται να παραιτηθεί προσεχώς.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίζονται δια βίου.