Οι φτωχές χώρες έχουν μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης για την οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 11:58
UPD:11:58
REUTERS/EDGARD GARRIDO
A- A A+

Με στόχο να προσδιορίσουν τους κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες σε όλες τις χώρες, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν σε πρώιμο στάδιο την οξεία νεφρική ανεπάρκεια και έτσι οι ασθενείς να επιδέχονται άμεσα θεραπεία, οι επιστήμονες μελέτησαν αναλυτικά στοιχεία ασθενών με επιβεβαιωμένη οξεία νεφρική βλάβη από 72 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 322 ιατροί από 289 Κέντρα αυτών των 72 χωρών και συγκέντρωσαν προοπτικά δεδομένα, τόσο για παιδιατρικούς ασθενείς όσο και για ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι είχαν νεφρική βλάβη και βρίσκονταν σε νοσοκομειακά και μη νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Τη χρηματοδότηση της μεγάλης αυτής έρευνας ανέλαβε η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία των ασθενών με νεφρικές βλάβες, ενώ στους περιορισμούς της μελέτης εντάχθηκε και ένας μικρός αριθμός ασθενών από εξωτερικά ιατρεία.

Αυτή η μελέτη προσδιόρισε κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες σε όλες τις χώρες, οι οποίες ενδεχομένως να είναι θετικές απέναντι σε μια τυποποιημένη προσέγγιση για πρώιμη αναγνώριση και θεραπεία της οξείας νεφρικής βλάβης.

Σε αυτή την πολυεθνική μελέτη επιπολασμού (cross-sectional), λήφθηκαν τα στοιχεία από την έναρξη της οξείας νεφρικής βλάβης, τα σημεία και συμπτώματα κατά την προσέλευση, οι συν-νοσηρότητες, οι παράγοντες κινδύνου οξείας νεφρικής βλάβης και τα δεδομένα της διαδικασίας φροντίδας και στις 7 ημέρες και κατά την έξοδο από το νοσοκομείο ή τον θάνατο, όποιο από τα δύο επήλθε πρώτο, καταγράφηκε η ανάγκη για αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας και η θνησιμότητα.

Επιπλέον οι ειδικοί ταξινόμησαν τις χώρες, σε χώρες με υψηλό εισόδημα (HICs), χώρες με μέσο προς υψηλό εισόδημα (UMICs), χώρες με χαμηλό εισόδημα (LICs) και χώρες με χαμηλό προς μέσο εισόδημα (LMICs) και τις συνδύασαν σύμφωνα με το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (LLMICs) ανά άτομο για το 2014.

Όπως διαπίστωσαν, τα επιδημιολογικά δεδομένα για την οξεία νεφρική βλάβη είναι σπάνια, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα (LICs) και χώρες με χαμηλό προς μέσο (LMICs) εισόδημα. Όπως ανέφεραν, ο στόχος της αξιολόγησης των περιφερειακών διαφορών στην αναγνώριση, αντιμετώπιση και έκβαση της οξείας νεφρικής βλάβης είναι εφικτός.

Όμως, χρειάζονται επιπρόσθετες στρατηγικές ενημέρωσης για την οξεία νεφρική βλάβη σε περιβάλλοντα κοινοτικής υγείας, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, καθώς είναι αυτές που ενδεχομένως να υπο-εκπροσωπούν την πραγματική επιβάρυνση από την οξεία νεφρική βλάβη, αφού εκτός του ότι δεν έχουν στοιχεία επιπολασμού δεν έχουν και την απαραίτητη ενημέρωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή