Απογοητευτικά είναι τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με την στοματική υγεία των Ελλήνων εν καιρώ κρίσης. Οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι στη χώρα μας επιδεινώνεται ο τομέας πρόληψης, με τη στοματική υγεία να θεωρείται κάτι σαν πολυτέλεια.
Συγκεκριμένα, από μελέτη η οποία παρουσίασε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διαπιστώθηκε ότι οι δείκτες στοματικής υγείας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Για παράδειγμα, το ποσοστό των εφήβων ή και των μεγαλύτερων που δεν προσέχουν τη στοματική τους υγεία ανερχόταν στο 10,6% για το 2013 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος έφτανε το 7,6%. Τη δεκαετία 2004 - 2014, το 60% των προβλημάτων αυτών στους 15χρονους εφήβους έμεινε χωρίς θεραπεία για τουλάχιστον ένα χρόνο, ποσοστό που κυμαινόταν στο 44% μια δεκαετία πριν. Ενώ, το 86,8% των 5χρονων είχαν προβλήματα στα δόντια που δεν είχαν αντιμετωπιστεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο περιορίστηκαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα περιορίστηκε κατά 30% από το 2009. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι. Το 40% των παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με τη UNICEF, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι σε χώρες όπως η Χιλή, η Τουρκία και το Μεξικό. Την ίδια στιγμή έχουμε συρρίκνωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Από το 2009 - 2012 έπεσαν κατά 9% με αποτέλεσμα ένα ποσοστό Ελλήνων, μεγαλύτερο του 8% να μην επισκεφθεί οδοντίατρο για το 2013, θεωρώντας πως κοστίζει πολύ. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 5,1%, σύμφωνα με τη Eurostat.
Όπως αναφέρει στο Reuters η οδοντίατρος του νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων, η οδοντική υγιεινή θεωρείται πολυτέλεια αυτή τη στιγμή για τους Έλληνες. Αν πριν από 5 χρόνια οι πολίτες πήγαιναν στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο, τώρα πάνε μια φορά στα πέντε χρόνια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερη επειδή τα οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούνται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στην καθημερινή στοματική φροντίδα. Περισσότερο τα παιδιά εμφανίζουν ασθένειες των δοντιών που σχετίζονται με την 6ετή κρίση που μαστίζει τη χώρα. Για παράδειγμα, αυξήθηκε η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθώς τα φθηνά σνακ παρουσιάζουν ανοδικές πωλήσεις από το 2013 και μετά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαλασμένα δόντια θα είναι η παρακαταθήκη προβλημάτων για το μέλλον, καθώς η σχέση κακής στοματικής υγείας και χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης είναι άρρηκτη. «Οι συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι τεράστιες τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία, την ποιότητα της ζωής και την εργασία, καθώς ο πόνος δεν αφήνει το άτομο να σκεφθεί ή να εργαστεί, ακόμα και να φάει ή να κοιμηθεί επαρκώς», επισημαίνει η Paula Vassallo, επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι Platform for Better Oral Health in Europe, το οποίο χρηματοδοτείται από εταιρείες ειδών στοματικής υγείας.
«Όταν πονάς δεν είσαι σε θέση να αποδώσεις» σημειώνει. Επιπροσθέτως, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει ότι τα χαλασμένα δόντια κρατάνε πίσω από τις σπουδές τους, τους νέους σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς ο πόνος ενός δοντιού ή μια ασθένεια των ούλων επιφέρουν πολλούς πόνους με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα τους και στην ποιότητα ζωής τους. Δυστυχώς, το ίδιο παρατηρείται πλέον και σε αναπτυγμένες χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης.