Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «...ένα Φεστιβάλ σημαντικής εμβέλειας καλείται να είναι και εθνικό και διεθνές...»

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016 16:48
UPD:17/05/2016 00:23
CHARIS AKRIVIADIS
A- A A+

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με 71 παραγωγές, «σε μεγάλο βαθμό νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό, με την έννοια ότι αφουγκράζεται την Ελλάδα και τον κόσμο του 2016» παρουσίασε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως, μετά από έναν αγώνα δρόμου, επιλέχθηκαν «οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις, που ταυτόχρονα συγκροτούν έναν ενιαίο άξονα».
 

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «ανέλαβα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τρία χρόνια. Δέχτηκα γιατί πιστεύω ότι ως θεσμικός φορέας καθολικής αποδοχής το Φεστιβάλ μπορεί να συμβάλει πολύ ουσιαστικά στην παραγωγή πολιτιστικού έργου, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης σαν τη δική μας. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνω συνειδητά και το ρόλο του “διαχειριστή κρίσης“, ώστε να μη ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια του Φεστιβάλ. Στην απόφασή μου αυτή βασικό ρόλο έπαιξε και η ανάγκη μεγάλου μέρους του κοινού και των καλλιτεχνών να μη ματαιωθεί η πολυτιμότερη στιγμή συνάντησης και δημιουργίας που έχουμε γύρω από τις παραστατικές τέχνες.

Σήκωσα τη σκυτάλη για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ώστε το Φεστιβάλ να συνεχιστεί και σταδιακά να αποκτήσει τον νέο του βηματισμό και την καλλιτεχνική φυσιογνωμία που θα μπορέσω να του προσδώσω στη διάρκεια της θητείας μου.

Έπρεπε μέσα σε ένα μήνα (προσθαφαιρέσεις γίνονται μέχρι και σήμερα) να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για ένα μεγάλο Φεστιβάλ, που διαθέτει τα θέατρα της Επιδαύρου και της Μικρής Επιδαύρου, του Ηρωδείου και τους χώρους της Πειραιώς 260.

Πιστεύω ότι επιλέχθηκαν οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις, που ταυτόχρονα συγκροτούν έναν ενιαίο άξονα, και θα δούμε φέτος ένα πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό, με την έννοια ότι αφουγκράζεται την Ελλάδα και τον κόσμο του 2016. Ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει στοιχεία και από τα μελλοντικά μας σχέδια, σχέδια που έχουν ως αφορμή διαπιστώσεις και ελλείψεις, ακόμα και τις προσωπικές δικές μου, σ’ ένα τοπίο που αλλάζει ραγδαία, χρόνο με τον χρόνο. Θεωρώ ότι ένα Φεστιβάλ σημαντικής εμβέλειας καλείται να είναι και εθνικό και διεθνές, και να έχει πρώτιστο μέλημα να παράγει πολιτισμό, έργα και συνεργασίες, όχι απλώς να τα φιλοξενεί. Αυτή η σκέψη θα ήθελα

να αποτυπωθεί στον προγραμματισμό μας, κυρίως βέβαια τα επόμενα χρόνια που θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο περιθώριο αναθέσεων και συμπαραγωγών.

Θεωρώ, επίσης, ότι το Φεστιβάλ μπορεί να μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναστρέψουμε το δυσάρεστο και αντιπαραγωγικό κλίμα που δημιουργήθηκε από το κενό των τελευταίων μηνών και να ανοίξουμε έναν διάλογο πάνω σε κεντρικά ερωτήματα που μας απασχολούν».

Αριστείδης Μπαλτάς

«Ο νέος διευθυντής και η ομάδα του έφτιαξαν, μια εξαιρετική χρονιά για το Φεστιβάλ» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας ότι «είναι μια ευτυχισμένη στιγμή, μετά τις περιπέτειες και τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε».

CHARIS AKRIVIADIS
Γ. Καμίνης: «Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι σύμβολο για την πόλη»

Η Αθήνα στηρίζει το Φεστιβάλ - σύμβολο της πόλης, όπως και κάθε άλλη δημιουργική πρωτοβουλία για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διεύρυνση συνεργασιών, με κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις και με τη συμμετοχή και των δικών μας πολιτιστικών φορέων, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, καθώς και της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων» τόνισε ο κ. Καμίνης και επεσήμανε: «Οι τέχνες και τα γράμματα είναι σήμερα ο ισχυρότερος δεσμός της Αθήνας και του τόπου, με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο». Σημειώνοντας ότι το Φεστιβάλ αποτελεί σύμβολο για την Αθήνα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε τη σημασία που έχει σήμερα, η δικτύωση και οι συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στη documenta, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διοργανώσεις Σύγχρονης Τέχνης, που την Άνοιξη του 2017 θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, καθώς για πρώτη φορά για την ιστορία της έκθεσης, πραγματοποιείται και σε δεύτερη πόλη παράλληλα με τη γερμανική πόλη του Κάσελ. Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, η documenta θα αποτελέσει πόλο έλξης για εικαστικούς, δημιουργούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι με τον δήμο Αθηναίων έχει συμφωνηθεί ήδη η επέκταση του Φεστιβάλ στους δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, πεζόδρομους, στοές, δημοτικά κτίρια και στέκια μεταναστών, όπως επίσης και η διασύνδεσή του με ομάδες πολιτών».

CHARIS AKRIVIADIS
Έναρξη στις 14 Ιουνίου

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 (Κήπος), με μια μουσική, εορταστική βραδιά με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τα Χάλκινα της Φλώρινας και τη Ματούλα Ζαμάνη. H επίσημη πρώτη του Φεστιβάλ ανήκει στην παράσταση «Revolt Athenς» της Έλλης Παπακωνσταντίνου, στις 15 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260. Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 20 Αυγούστου, με την παράσταση «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

«Πλούτος» του Αριστοφάνη - [1 & 2 Ιουλίου]

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία-Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης, Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη, Μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Αλμπέρτο Φάις κ.ά.

«Ορέστεια» του Αισχύλου -  [8 & 9 Ιουλίου]

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Πολύδωρος Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Νίκος Κουρής, Χριστίνα Μαξούρη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δημήτρης Παπανικολάου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Νίκος Ψαρράς.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αντιγόνη του Σοφοκλή - [15 & 16 Ιουλίου]

Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή, σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, ανεβάζοντας στη σκηνή τρεις γενιές ηθοποιών.

Στην παράσταση συμμετέχουν ηθοποιοί και από τους τρεις θεατρικούς οργανισμούς: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης, Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλλα Φυρογένη, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Χαρίσης.

«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου - [22 & 23 Ιουλίου]

Μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει - σε διπλή διανομή με τον Χρίστο Στυλιανού – τον ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη, η Ιώβη Φραγκάτου, ο Γιώργος Καύκας, ο Αλέξανδρος Τσακίρης και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή -  [29 & 30 Ιουλίου]

Στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασία τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο συμπράττει για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ.

Πρόκειται για μια σπουδαία συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο.

«Λυσιστράτη του Αριστοφάνη» - [5 & 6 Αυγούστου]

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντάται για πρώτη φορά με τον μεγάλο κωμικό ποιητή, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών.
Παίζουν: Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης, Αιμίλιος Χειλάκης. Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου.

«Όρνιθες του Αριστοφάνη» - [19 & 20 Αυγούστου]

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής, Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος, Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς