Τι επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος - Πώς βλέπει τον ρόλο του ΔΝΤ

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 12:25
UPD:12:43
SOOC/Nick Paleologos

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία «είναι κεφαλαιώδους σημασίας» για την έξοδο από την κρίση.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ με στόχο να ψηφιστεί –πιθανότατα την Κυριακή 22 Μαΐου- ενώ την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με θέμα αφενός τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας αφετέρου την επόμενη ημέρα, που για το κυβερνών κόμμα είναι και το συνέδριό του, πιθανότατα περί τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, έδωσε το στίγμα γύρω από το οποίο θα κινηθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. «Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο θα είναι βιώσιμο συνιστά ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία «είναι κεφαλαιώδους σημασίας» για την έξοδο από την κρίση και γι' αυτό η κυβέρνηση επιμένει στην απομείωση του χρέους, η οποία «θα στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα στις αγορές».

Μια πρώτη κουβέντα για το χρέος έγινε στο EwG της Πέμπτης. Εκεί, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «έγινε μια πρώτη χαρτογράφηση». Ο στόχος είναι μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρχουν δεσμευτικές και γραπτές αποφάσεις.  

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από την Ουάσιγκτον την Πέμπτη ζήτησε από το ΔΝΤ «να ασκήσει τώρα πίεση στους Ευρωπαίους για μία ελάφρυνση χρέους, αφού εμείς έχουμε συμφωνήσει στον στόχο του 3% για δημοσιονομική προσαρμογή».

Προηγουμένως ο προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε χαρακτηρίσει «δεδομένη» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η «στροφή» στην κυβερνητική ρητορική έναντι του Ταμείου οφείλεται στον κίνδυνο η «αποχώρησή» του από την κεντρική σκηνή -θα κριθεί πιθανότατα το φθινόπωρο αν και πώς θα παραμείνει στο πρόγραμμα- να ευνοήσει και όσους εντός της Ε.Ε. δεν θέλουν να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Γι' αυτό είναι κρίσιμο, λέει κυβερνητικό στέλεχος, αφενός να παρθούν τώρα οι σχετικές αποφάσεις, αφετέρου να «συντηρηθεί η συζήτηση για παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» γιατί λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για το χρέος, αφού οι χώρες που δεν θέλουν την απομείωσή του είναι εκείνες που απαιτούν και την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.        

Όσο για τη σιωπή του Ταμείου, αυτή, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι οι τεχνοκράτες του δεν έχουν στα χέρια τους την ολοκληρωμένη πρόταση των Ευρωπαίων για μέτρα και χρέος (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) προκειμένου να τοποθετηθούν. Όταν γίνει αυτό, θα αρχίσουν και οι διαρροές από το Ταμείο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή