Δέσμευση από τώρα ζητά η κυβέρνηση για την απομείωση του χρέους το 2018

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016 11:24
UPD:11:26
SOOC/Menelaos Myrillas

Κρίσιμη για την επίτευξη του staff level agreement είναι η σημερινή συνεδρίαση του EwG, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Αρκετά» δύσκολη και πολυπαραγοντική χαρακτηρίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού τη συμφωνία για το χρέος αφού όπως σημειώνει «χρειάζεται να συνθέσουμε δύο ακραίες απόψεις: Του κ. Σόιμπλε που λέει «γιατί να ασχολούμαστε τώρα για το χρέος» και του ΔΝΤ που λέει κούρεμα αλλιώς φεύγω.

Ο δρόμος πάντως που έχουμε μπροστά μας, προσθέτει το στέλεχος του Μαξίμου «είναι ανοιχτός» αφού οι γερμανικές αντιρρήσεις θα μπορούσαν να καμφθούν με έναν οδικό χάρτη, τα ουσιαστικά μέτρα του οποίου για να καταστεί το χρέος βιώσιμο θα εκκινούν από το 2018, με τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος, αλλά με δέσμευση όλων των μερών από τώρα και όχι αν υπάρξει απόκλιση στους στόχους, όπως υπονόησε ευθέως ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γέγκερ.

Γι' αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες στον Alpha μίλησε για «δεσμευτικό οδικό χάρτη για το ελληνικό χρέος, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα καθορισθούν από τώρα».

Όσο για το Ταμείο, το οποίο τηρεί σιγή ιχθύος εδώ και αρκετές ημέρες, υπάρχει και η λύση να παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν το Φθινόπωρο.

Κρίσιμη για την επίτευξη του staff level agreement είναι η σημερινή συνεδρίαση του EwG, με τις δύο πλευρές (Αθήνα και Θεσμοί) να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα (τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, έμμεσοι φόροι και μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων του προϋπολογισμού).

Ένα σήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένει και η ΕΚΤ προκειμένου να κάνει εκ νέου αποδεκτά ως ενέχυρα τους τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου. Θα είναι μια κίνηση με οφέλη κυρίως σε επίπεδο ψυχολογίας με το Μαξίμου να θεωρεί ότι στην παρούσα φάση αυτό είναι που προέχει.

Οι εισηγήσεις για τον ανασχηματισμό

Στις πολιτικές εξελίξεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με το κλείσιμο της αξιολόγησης στα τέλη Μαΐου τη σκυτάλη θα πάρει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (Πιθανότατα τον Ιούνιο). Όσον αφορά στον ανασχηματισμό αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει στο συρτάρι του δύο εισηγήσεις:

  • Μία που λέει να γίνει άμεσα, αμέσως μετά το Eurogroup στις 24 «ώστε να πάρουμε ώθηση».
  • Και μια που λέει να δοθεί ένα δίμηνο τουλάχιστον στους σημερινούς υπουργούς να δείξουν έργο «απελευθερωμένοι από το άγχος της συμφωνίας με τους δανειστές και της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί στις 12:00 μ.μ., με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ το απόγευμα στις 8:00 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα απευθύνει ομιλία στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή