«H κυβέρνηση ανέλαβε ένα προβληματικό κράτος, μακριά από τον πολίτη και τις ανάγκες του, εμπόδιο στην αναπτυξιακή διαδικασία, κράτος όπου κυριαρχούσε ο κομματισμός, η γραφειοκρατία και η διαφθορά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την επανίδρυση του κράτους έχοντας ως στόχο «ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων και ρυθμιστικό ως προς τους κανόνες του ανταγωνισμού».
Στους δεκαπέντε μήνες διακυβέρνησης έγινε σημαντικό έργο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. «Το κράτος δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, γιατί οι ρήξεις που απαιτούνται δεν αναφέρονται μόνο στις δομές και τις λειτουργίες της διοίκησης αλλά και σε νοοτροπίες, αντιλήψεις και σύνδρομα του χθες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και απαρίθμησε τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση, όπως, μεταξύ άλλων, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την καθιέρωση ευθύνης των υπαλλήλων, τη μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, την εξασφάλιση πόρων για τη βιωσιμότητά τους και τη στελέχωσή τους.
Οσον αφορά στην αποκατάσταση της διαφάνειας, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη θεσμική και υλικοτεχνική θωράκιση των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ όπως είπε, δίνεται οριστικό τέλος στην ομηρία των εργαζομένων με συμβάσεις στο δημόσιο τομέα.
«Οι αλλαγές συνεχίζονται», κατέληξε ο πρωθυπουργός, «με σταθερά βήματα, με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία».
Στις μεγάλες ερευνητικές και επιχειρηματικές δυνατότητες της χώρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε την έκθεση Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών που διοργανώνει το υπουργείο Ανάπτυξης στο Ζάππειο.
«Εφόσον συνεργαστούμε σωστά μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο με υψηλό αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος για όλους. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε εντατικά», είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία καθώς επίσης ότι προχωρά η ίδρυση νέων ερευνητικών κέντρων.