Bild: Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τη βοήθεια της Άγκελα Μέρκελ

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 12:09
UPD:12:13
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Νέα «χείρα βοηθείας» από την Άγκελα Μέρκελ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Όπως αναφέρεται σχετικά, «ο κ. Τσίπρας παρακάλεσε τη Μέρκελ να αμβλύνουν οι δανειστές τις πιέσεις προς την Ελλάδα» και προστίθεται ότι «κατά τη διάρκεια της 20λεπτης επικοινωνίας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι ήδη δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο ίδιο του το κόμμα και στη Βουλή για μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον για επιπρόσθετες».

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με την «Bild», αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «αποκόμισε την αίσθηση ότι η Μέρκελ φάνηκε να αντιλαμβάνεται την κατάσταση και να δείχνει κατανόηση για τη θέση του». Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί ότι το τηλεφώνημα αυτό και τα όσα μετέφερε ο κ. Τσίπρας στη Μέρκελ σχετίζονται «με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας» και κυρίως του ΔΝΤ.

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια

«Εναλλακτικά, το ΔΝΤ ζητά από τους υπόλοιπους πιστωτές ένα σαφέστατο κούρεμα ύψους 200 δισ. ευρώ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: «Οι Ευρωπαίοι ωστόσο και κυρίως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχθούν. Συνεπώς απομένουν μόνον το προληπτικά μέτρα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο στήριξης. Χωρίς το ΔΝΤ όμως η συνολική διάσωση της Ελλάδας θα ήταν άκυρη διότι στη σχετική συγκατάθεσή της στο τρίτο πακέτο βοήθειας το φθινόπωρο του 2015, η γερμανική Βουλή είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή του Ταμείου».

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, «τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου, μπορεί να αποκλειστεί. Και τότε θα απέμεναν  - και μέχρι να κληθεί η Ελλάδα να καταβάλει τις επόμενες δόσεις των δανείων - μόνον οι συναντήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή