Η κυβέρνηση βάζει μπροστά Eurostat και πολιτική διαπραγμάτευση

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 06:53
UPD:07:58
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με «όπλο» τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015 η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να κλείσει εντός του Απριλίου την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, αφετέρου να αντικρούσει το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η περσινή διαπραγμάτευση χειροτέρεψε κατά πολύ τα επιμέρους στοιχεία της οικονομίας της χώρας.

Γι' αυτό χθες ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ζητώντας της επί της ουσίας να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης τα στοιχεία της Eurostat ενώ λίγο πριν, κατά της διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «ο μύθος της Νέας Δημοκρατίας ότι ‘‘η διαπραγμάτευση διέλυσε την οικονομία’’ καταρρίπτεται παταγωδώς».

Μάλιστα η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε τις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι η ελληνική οικονομία «υπεραπέδωσε» για το 2015 και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να «κάνει τη αυτοκριτική του».

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή και στην πώληση των δανείων αφού με βάση τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού θα πρέπει για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση να επιτρέψει την πώληση «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων, προστατεύοντας μόνο όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη κι αυτούς μέχρι 1/1/2016 αφού τότε, με βάση τα συμφωνηθέντα, πρέπει να επιτραπεί η πώλησή τους κάτι που συνεπάγεται και την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμού τους.

Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί τώρα να αλλάξει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού με μια πρόταση που θα προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των δανείων μέχρι το 2018 και όχι μέχρι τέλους του έτους. Παράλληλα η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι με ελάχιστες αλλαγές στο ν/σ για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, θα καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση μέσω πολιτικής διαβούλευσης εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έρχονται αύριο στην Αθήνα και θα φύγουν μεθαύριο για το Eurogroup στο Άμστερνταμ και δύσκολα θα επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την Παρασκευή.

Εγχείρημα αρκετά δύσκολό αν αναλογιστεί κανείς ότι για παράδειγμα το ν/σ για το ασφαλιστικό προβλέπει αύξηση 1% στις εισφορές για μία τριετία, κάτι που έβρισκε και βρίσκει αντίθετο κυρίως το ΔΝΤ, ενώ στις 9.100 ευρώ φτάνει το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο, με το Ταμείο να ζητά και εδώ μεγαλύτερο «μαχαίρι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή