Συνολικά 53.117 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Ειδικότερα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν σήμερα στις 8.00 το πρωί 6.976 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι νέες αφίξεις ανήλθαν σε 18.
Στην Αττική βρίσκονται 14.387 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειονότητά τους να παραμένει στον Πειραιά (4.510 άτομα).
Στην κεντρική Ελλάδα καταμετρήθηκαν 1.985 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 29.429. Οι πρόσφυγες που καταλύουν στον καταυλισμό της Ειδομένης ανέρχονται σε 11.194.
Οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου κινούνται σταθερά, πολύ χαμηλά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή.
Το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα, στα νησιά πέρασαν μόλις 176 άτομα παρά τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα στην περιοχή του Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο, έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα για τη Λέσβο, το Σαββατοκύριακο δεν καταγράφηκε στο hotspot της Μόριας ούτε μια άφιξη. Στη Χίο χθες καταγράφηκαν 35 αφίξεις, ενώ στη Σάμο όλο το τριήμερο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη.
Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 προσφύγων στη Λέσβο, 185 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hotspot.
Υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hotspots των τριών νησιών, παραμένουν: Στη Μόρια στη Λέσβο 3527, στη Χίο 1824 και στη Σάμο 465.
Στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα hotspot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα hotspots τους δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.