Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό

Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 10:54
UPD:11:00
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Αναφερόμενοι σήμερα στα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης αλλά και ο κ. Τόσκας, ισχυρίστηκαν ότι οι αρχές όχι μόνο δεν απουσίαζαν από την περιοχή, αλλά με την παρουσία τους απέτρεψαν τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. 

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Επιμένει η κυβέρνηση ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν εκκενωθεί στο μεγαλύτερό τους μέρος Πειραιάς και Ειδομένη, ωστόσο την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γ. Κυρίτσης, ο οποίος μίλησε το πρωί στο Mega, παραδέχονται ότι η κατάσταση ειδικά στην Ειδομένη έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη για τους πρόσφυγες.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τη δράση, σε Ειδομένη και Πειραιά, ορισμένων αλληλέγγυων και εργαζομένων σε ΜΚΟ κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, μπαινοβγαίνουν από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει ζητήσει ήδη από την Ε.Ε. να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του ζητήματος, δηλαδή να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων και όχι οι ΜΚΟ.

Αναφερόμενοι σήμερα στα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, ισχυρίστηκαν ότι οι αρχές όχι μόνο δεν απουσίαζαν από την περιοχή, αλλά με την παρουσία τους απέτρεψαν τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στα χθεσινά επεισόδια. Από την πλευρά τους, οι αρχές της γειτονικής χώρας επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική αστυνομία για το γεγονός ότι δεν απέτρεψε τα επεισόδια.

Θέμα υπάρχει και στον Πειραιά μετά και τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών ομάδων και αλληλέγγυων που δείχνουν ότι η κατάσταση μέρα με τη μέρα βαίνει επιδεινούμενη υπερβαίνοντας και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τους πρόσφυγες και μετανάστες στις πύλες του λιμανιού.

Την ίδια ώρα προβλήματα αρχίζουν και δημιουργούνται και στις δομές φιλοξενίας ανά την επικράτεια δείχνοντας ότι πολύ δύσκολα οι άνθρωποι που παραμένουν εκεί θα το κάνουν για πολύ καιρό ακόμη. Ενδεικτική είναι και η επιστολή προς τον πρωθυπουργό της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου του Ελληνικού Σουλτάνα Σπυροπούλου, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει πλέον τις 6.000.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως όταν ξεκινήσουν οι πρώτες ομαδικές μετεγκαταστάσεις σε χώρες της Ε.Ε αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους πιο δύσπιστους να έρθουν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς τους χώρους.

Ωστόσο παραμένει ασαφές αν θα ξεκινήσουν τα σχετικά προγράμματα με δεδομένο ότι ο στόχος των 6.000 μετεγκαταστάσεων τον μήνα μοιάζει ανέφικτος, αν όχι ανεδαφικός, αφού μέχρι τώρα έχουν γίνει κάτι παραπάνω από 500 μετεγκαταστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή