Από την έντυπη έκδοση
Ακρως επικίνδυνη τροπή για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, αλλά και την τύχη των μεταναστών - προσφύγων, προσλαμβάνει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου ο συνδυασμός της επίσημης κρατικής απουσίας και της ανεξέλεγκτης -και πλέον ύποπτης- δράσης διαφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αλληλέγγυοι», είχε χθες ως αποτέλεσμα πολύωρα και εκτεταμένα επεισόδια στη μεθοριακή γραμμή μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της πΓΔΜ και μεταναστών.
Η έκταση των επεισοδίων αιφνιδίασε την κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία έδειξε να αντιδρά όταν ενισχύθηκαν οι πληροφορίες ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ εισήλθαν και επί ελληνικού εδάφους προκειμένου να επιβάλουν την τάξη...
Με έντονο τρόπο αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις.
Αργά το απόγευμα, κι ενώ τα επεισόδια συνεχίζονταν, ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη από το πρωί σε δύο αυστηρά διαβήματα.
Ο κ. Λαλάκος, κατά το ΥΠΕΞ, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου και «κάλεσε τις αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Ν» από τη Θεσσαλονίκη, τα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χθες το πρωί στην Ειδομένη, όταν αστυνομικοί της πΓΔΜ πέταξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά προσφύγων, την ώρα που αυτοί επιχειρούσαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν τα σύνορα.
Στη συνέχεια, αστυνομικοί της γείτονος πέρασαν τον φράχτη και άρχισαν να ρίχνουν σφαίρες καουτσούκ κατά προσφύγων. Πάντως, κατά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι αστυνομικοί της πΓΔΜ δεν πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, καθώς, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, από τη ρίψη των χημικών πολλοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ εντοπίστηκαν και περιστατικά τραυματισμών από σφαίρες καουτσούκ.
Η μαζική κινητοποίηση των προσφύγων αποδίδεται στα νέα φυλλάδια, γραμμένα στην αραβική γλώσσα, που μοιράστηκαν το Σάββατο στην Ειδομένη και τα οποία καλούσαν τους πρόσφυγες να περάσουν μαζικά τα σύνορα χθες το πρωί. Πράγματι, χθες, εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν για να περάσουν τα σύνορα, για να ακολουθήσουν τα επεισόδια όταν διαπίστωσαν ότι τελικά οι αστυνομικοί της πΓΔΜ δεν πρόκειται να επιτρέψουν το πέρασμά τους.
Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκεκριμένοι «αλληλέγγυοι» με ευρωπαϊκά διαβατήρια ήταν αυτοί που διένειμαν τα επίμαχα φυλλάδια και άρα υποκίνησαν τα επεισόδια στην Ειδομένη, καθώς, για ακόμα μια φορά, έπεισαν τους πρόσφυγες ότι θα έπρεπε να επιχειρήσουν μαζικό πέρασμα των συνόρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα των αρχών έχει προχωρήσει και σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ, ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της πΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να τους απωθήσουν.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης σημείωσε ότι «η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου - λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα».
Μείωση των ροών καταγράφει η Frontex
Χθες, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, σε όλη τη χώρα βρίσκονταν 53.034 μετανάστες - πρόσφυγες, με 4.500 απ’ αυτούς να βρίσκονται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό απασχολούν τον γερμανικό Τύπο και χθες η έγκυρη «Frankfurter Allgmeine Zeitung» (FAZ) σημείωσε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας αποδίδει και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι αριθμοί των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά μειώνονται σημαντικά και σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, «τρεις εβδομάδες αφότου ετέθη σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία ήρθαν στην Ελλάδα 80% λιγότεροι πρόσφυγες. Αυτό προκύπτει από τα νέα στοιχεία της Frontex».
Κατά τους υπολογισμούς της εφημερίδας, έρχονταν στην Ελλάδα από τις 18 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση, κατά μέσο όρο 1.676 πρόσφυγες ημερησίως.
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου, ο αριθμός μειώθηκε σε 337 ημερησίως.
Κάλεσε δε τις αρχές της πΓΔΜ «να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών», αλλά και «τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης
Τις ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα επισήμαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «οι βίαιες ενέργειες δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά. Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν ουσιαστικά προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους». Ο κ. Κουμουτσάκος διερωτήθηκε: «Πού είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Πού είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Πού είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας; Πού είναι το υπουργείο Εξωτερικών; Πού είναι η κυβέρνηση; Υπάρχει;».
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «η απούσα και επικίνδυνη κυβέρνηση με την ανικανότητά της να προστατεύσει τόσο τα σύνορά μας όσο και τους πρόσφυγες εκθέτει διεθνώς τη χώρα... Η ασυδοσία και οι εκτός ελέγχου καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, εκτός από ζητήματα υγιεινής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας, αλλά και τον προφανή κίνδυνο για ανθρώπινα θύματα, βάζουν σε πολιτικό κίνδυνο την ίδια τη χώρα... Καλείται η απούσα, αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της χώρας και τα σύνορά της... Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».
Το Ποτάμι επισήμανε ότι «τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Τους προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν... Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να αλλάξει επιτέλους θεωρία. Τα προβλήματα όταν δεν τα λύνεις δεν αμβλύνονται, όπως νομίζει, αντιθέτως σαπίζουν και επεκτείνονται».