Ισλανδία: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 22:51
UPD:09/04/2016 16:05
EPA/HALLDOR KOLBEINS

Δεν υπήρξε καμιά διαρροή ψήφου στις τάξεις της πλειοψηφίας και η πρόταση καταψηφίστηκε με 38 ψήφους έναντι 25 έπειτα από μακροσκελή συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στη φωτογραφία το κτήριο της Βουλής της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ.

A- A A+

«Όχι» στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης είπε την Παρασκευή η Βουλή της Ισλανδίας, με τη «συντηρητική» πλειοψηφία να παραμένει στην εξουσία παρά το σκάνδαλο των λεγόμενων «Panama Papers», που ώθησε τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Δεν υπήρξε καμιά διαρροή ψήφου στις τάξεις της πλειοψηφίας και η πρόταση καταψηφίστηκε με 38 ψήφους έναντι 25 έπειτα από μακροσκελή συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια δεύτερη πρόταση, η οποία καλούσε να υπάρξει άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο ή τον Ιούνιο, επίσης απορρίφθηκε με 37 ψήφους έναντι 26. Η ισλανδική Βουλή έχει συνολικά 63 έδρες.

Νωρίτερα, περίπου 2.000 Ισλανδοί διαδήλωσαν για πέμπτη συνεχή μέρα έξω από το κοινοβούλιο, χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της άμεσης προκήρυξης εκλογών. Η προσφυγή στις κάλπες αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

EURONEWS

Ο τέως πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον έγινε ο πρώτος ηγέτης σε διεθνές επίπεδο που έπεσε θύμα του σκανδάλου των «εγγράφων του Παναμά», καθώς αποκαλύφθηκε πως του ανήκε εξ ημισείας μια εταιρεία που διαχειριζόταν την περιουσία της πλούσιας συζύγου του με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο Γκούνλογκσον παραχώρησε τη θέση του στον Σίγκουρντουρ Ίνκι Γιόχανσον, ο οποίος ανέλαβε να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση.

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους. Διορίστηκε απλώς μια νέα υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το επικρατέστερο κόμμα εν όψει των επόμενων εκλογών είναι αυτό των Πειρατών (43% των προθέσεων ψήφου), που είχε δημιουργηθεί το 2012 και τάσσεται υπέρ περισσότερης διαφάνειας στη δημόσια ζωή και μιας πιο άμεσης δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή