Απογοήτευση Λευκωσίας για τη στάση της βρετανικής προεδρίας

Κ. Χρυσοστομίδης : «Απαράδεκτη» η τουρκική δήλωση
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 18:20
A- A A+

Την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης για τη στάση της βρετανικής προεδρίας στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει

την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο κ. Χρυσοστομίδης εξήγησε πως η Λευκωσία θα προτιμούσε η δήλωση της προεδρίας να σημείωνε ότι η τουρκική δήλωση δεν έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με την υπογραφή και την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου ξεκινά μια διαδικασία ομαλοποίησης σχέσεων Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, παρατήρησε πως η δήλωση της Προεδρίας είναι μεταβατική και περιλαμβάνει πρόνοια ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν για να φανεί εάν η Ε.Ε. θέλει να δώσει μια επιπρόσθετη απάντηση στην Τουρκία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίθεται να εγείρει θέματα τα οποία έχουν σχέση με αυτή τη δήλωση στο πλαίσιο των επερχομένων συζητήσεων ενώπιον της Ε.Ε..

Ο κ. Χρυσοστομίδης εξάλλου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται καθαρά σε αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου, δήλωσε ότι δεν νοείται υπογραφή διεθνούς συμφωνίας χωρίς την εφαρμογή της.

Πηγή ΚΥΠΕ ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή