Κόσμος
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 18:20

Απογοήτευση Λευκωσίας για τη στάση της βρετανικής προεδρίας

Την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης για τη στάση της βρετανικής προεδρίας στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει

την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο κ. Χρυσοστομίδης εξήγησε πως η Λευκωσία θα προτιμούσε η δήλωση της προεδρίας να σημείωνε ότι η τουρκική δήλωση δεν έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με την υπογραφή και την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου ξεκινά μια διαδικασία ομαλοποίησης σχέσεων Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, παρατήρησε πως η δήλωση της Προεδρίας είναι μεταβατική και περιλαμβάνει πρόνοια ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν για να φανεί εάν η Ε.Ε. θέλει να δώσει μια επιπρόσθετη απάντηση στην Τουρκία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίθεται να εγείρει θέματα τα οποία έχουν σχέση με αυτή τη δήλωση στο πλαίσιο των επερχομένων συζητήσεων ενώπιον της Ε.Ε..

Ο κ. Χρυσοστομίδης εξάλλου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται καθαρά σε αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου, δήλωσε ότι δεν νοείται υπογραφή διεθνούς συμφωνίας χωρίς την εφαρμογή της.

Πηγή ΚΥΠΕ ΑΠΕ