Διευκρινίσεις για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 19:44
A- A A+

Με αφορμή καταγγελίες για την μη εφαρμογή των διατάξεων της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών από τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος εξέδωσε εγκύκλιο με τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του Ν. 3242/04, το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών εκτείνεται στους φορείς του Δημοσίου, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Περιπτώσεις αυτεπάγγελτης αναζήτησης πιστοποιητικών

1. αρνητικής ή καταφατικής δήλωσης σε αντικατάσταση του φυσικού τύπου του αντιγράφου ποινικού μητρώου (γενικής ή δικαστικής χρήσης)

2. στρατολογικής κατάστασης τύπου Α' και Β'.

3. δικαιολογητικών αρμοδιότητας του ΥΠΕΣΔΔΑ

Α. Το προφορικό αίτημα σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για εξαίρεσή τους από αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού γέννησης για την εγγραφή μαθητών σε αυτά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς εμπίπτουν σαφώς στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 3242/04.

Β. Ανάλογο αίτημα Αστυνομικών Τμημάτων για την εξαίρεσή τους κατά την διαδικασία έκδοσης δελτίου αστυνομικής ταυτότητας επίσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Aυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ

1. Τα ΚΕΠ σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξουσιοδοτηθούν από τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών να τα αναζητήσουν για λογαριασμό τους.

2. Τα ΚΕΠ εξακολουθούν να αναζητούν τα εν λόγω δικαιολογητικά τα οποία έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αναζήτησης μόνο στις περιπτώσεις που οι πολίτες τα χρειάζονται για άλλους λόγους (π.χ. πρόσληψή τους σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ.) ή για όσους δεν επιθυμούν την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους.

Πίνακας δικαιολογητικών

1. Πιστοποιητικό γέννησης

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

3. Πιστοποιητικό εγγραφής ανδρών στα μητρώα αρρένων

4. Αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης

5. Αντίγραφο ή απόστασμα ληξιαρχικής πράξης γάμου

6. Αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου

7. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α' και Β'

8. Αρνητική ή καταφατική δήλωση της ποινικής κατάστασης σε αντικατάσταση του φυσικού τύπου του αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής ή δικαστικής χρήσης.

ΥΕΝ

9. Βεβαίωση προϋπηρεσίας πρώην Μονίμων Πολιτικών Υπαλλήλων και Εκπαιδευτικών, πρώην πολιτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ και πρώην εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ

10. Βεβαίωση αποδοχών συνταξιούχων του δημοσίου ή όχι (πρώην στελεχών ΛΣ και πολιτικών υπαλλήλων

11. Βεβαίωση παρακρατούμενου φόρου μισθοδοσίας

12. Βεβαίωση θαλάσσιας υπηρεσίας

13. Βεβαίωση ασφάλισης ή μη στον Οίκο Ναύτου

14. Βεβαίωση διαγραφής από τον Οίκο Ναύτου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή