Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη ζητεί από την Λαγκάρντ ο Αλ. Τσίπρας

Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 18:33
UPD:19:43
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Διαπραγμάτευση με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ζητεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του στη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι, κατά την επιστολή του, ο κ. Τσίπρας εκφράζει τον προβληματισμό του για τις σημερινές αποκαλύψεις και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των δύο πλευρών έχει κλονιστεί.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ζητεί από την Λαγκάρντ να αποσαφηνίσει εάν «αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου».

Η κυβέρνηση, ειδικότερα, εστιάζει σε τρία συγκεκριμένα σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν:

  • Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
  • Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
  • Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα Καγκελάριο, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», ο κ. Τσίπρας, συνομιλώντας με συνεργάτες του, φέρεται να επισήμανε τα εξής, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks: «Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη.»

«Ουδέν σχόλιο» από το ΔΝΤ

«Ουδέν σχόλιο» είναι η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Όπως επισημαίνεται σε γραπτή του ανακοίνωση, πάγια θέση του ΔΝΤ, η οποία έχει διατυπωθεί δημοσίως, είναι η ανάγκη εξεύρεσης μίας βιώσιμης λύσης για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Μίας λύσης, συνεχίζει το ΔΝΤ, «η οποία θα επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και η οποία θα υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων που είναι συμβατές με την ελάφρυνση του χρέους, εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων».

«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι του προγράμματος είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές» προσθέτει το Ταμείο και καταλήγει: Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ υφίσταται μία «αλληλεξάρτηση» μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί.

Aιχμές του Μαξίμου

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει το Μαξίμου την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις σημερινές αποκαλύψεις των WikiLeaks. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, για επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ περί πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη, έκαναν λόγο έρετες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ, «τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρονται «στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις» του ΔΝΤ.

EURONEWS

«Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους», κατέληξαν οι κύκλοι του Μαξίμου, παραθέτοντας αποσπάσματα των διαλόγων μεταξύ του κ. Τόμσεν και της κ. Βελκουλέσκου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή