Βρετανικό δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, σε ένα αξιοσημείωτο νομικό πλήγμα για τον άνθρωπο που έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία προσπαθώντας να μην απομακρυθνεί από τη Βρετανία.
Η απόφαση ανατρέπει προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε εμποδίσει την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, από φόβο ότι οι συνθήκες φυλάκισής του εκεί θα οδηγούσαν στην αυτοκτονία του.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει. Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.
Οι δικαστές αποδέχθηκαν σήμερα τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ προς το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα αντιμετωπίσει απομόνωση ή φυλακή supermax στο Κολοράντο, εάν φυλακιστεί στις ΗΠΑ. Είπαν επίσης ότι μπορεί να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία, εάν καταδικαστεί.
Η υπόθεση θα παραπεμφθεί τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Έλεγε ότι φοβόταν ότι οι Βρετανοί θα τον παρέδιδαν στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία, όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό, αλλά πλέον αυτή η σουηδική υπόθεση έχει μπει στο αρχείο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον κατηγόρησε το 2019 για κατασκοπεία για τον ρόλο του στη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων απόρρητων εγγράφων μέσω του WikiLeaks, με τη βοήθεια της αναλύτριας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ.
naftemporiki.gr