Ηρθε για να μείνει στο καμίνι

Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 14:00
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Η αξιολόγηση θα κλείσει. Το θέλουν όλοι παρά τις δυσκολίες και η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι θα γίνει εντός του Απριλίου» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος.

Για να εξηγούμαστε, όμως, και να μην παρεξηγούμαστε, τονίζει ότι δεν σημαίνει πως από αύριο θα γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών, ενώ εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η οικονομία, όσο το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Εντάξει, πρόβλημα είναι ο υπερδιπλασιασμός του κόστους διαχείρισης, που εκτιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο 1,5 δισ. ετησίως, αλλά άδικο δεν έχει για ό,τι εξελίσσεται σε άλλου τύπου μνημόνιο, που ας μην έχουμε αυταπάτες, θα μνημονεύουμε για χρόνια.

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν θα λυθεί, ακόμη κι αν εφαρμοστεί με χειρουργική ακρίβεια η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Ηρθε για να μείνει στο ευρωπαϊκό καμίνι και το ελληνικό μίνι αγκομαχεί στη δίνη.

Σπάζεις τα δόντια σου στις λέξεις, από την ψυχική μόχλευση που προκαλεί η μοίρα των απελπισμένων στις γκρίζες σκέψεις και την ανησυχία από τα επεισόδια στο hotspot της Χίου -σε οργανωμένο κέντρο κι όχι (ον)Ειδομένη- και την τεταμένη κατάσταση στον Πειραιά.

Σπάζεις τα δόντια σου στις λέξεις, καθώς αθροίζονται απογοητεύσεις, συσσωρεύεται ηλεκτρισμός, πολλαπλασιάζονται, θηλιές, από τις διαιρέσεις περισσεύουν παίγνια, πολιτικά και άλλων περίεργων που υπόσχονται ρεγάλο, αλλά η πράξη που στέφεται «βασίλισσα» είναι η αφαίρεση. Αφαιρούνται δυνάμεις και διαγράφονται καλές προθέσεις.

Τι από όλα συνιστά θετική εξέλιξη; Οι αρνήσεις μετακίνησης από το λιμάνι, οι συμπλοκές, η υπερσυγκέντρωση, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι σπινθήρες στα Ιωάννινα, οι περιφερόμενοι, που κερδίζουν με τον πόνο των άλλων ή η κάθοδος των 500 στο λιμάνι της Χίου, αφού έριξαν τον φράχτη στο hotspot;

Εξαρτάται ποιος τα βλέπει και από ποια γωνία, γιατί υπάρχει «η όψη των αντιπαραθέσεων, αλλά έχουμε δει ας πούμε και συναυλίες…». Ακόμη κι αυτή η απόπειρα απόδρασης από την άβολη πραγματικότητα φωτίζει το πραγματικό μας πρόβλημα. Μελαγχολική διαπίστωση. Τετριμμένη, αλλά εκ της τριβής δεν χάνει τίποτα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή