Μαρίνα Ασλάνογλου: «…Όλο αυτό με δυσκολεύει να ονειρευτώ το “μετά”»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Ο μπαμπάς»
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 10:10

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για το έργο και για τα συναισθήματά της για την κρίσιμη καμπή της χώρας μας.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μέλος μιας δύσκολης σκηνικής οικογενειακής συγκατοίκησης, με γνήσια συγκίνηση, αλλά και αυθεντικό χιούμορ, η ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα μεγάλο δίλημμα, και μας μιλά για την παράσταση «Ο μπαμπάς».

Το έργο του Florian Zeller, το οποίο σημείωσε θριαμβευτική πορεία στο Παρίσι και τιμήθηκε, το 2014, με το βραβείο Molière στην κατηγορία του καλύτερου έργου, και, στη συνέχεια, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Λονδίνο, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, στο θέατρο Δημήτρης Χορν.

Η Μαρίνα Ασλάνογλου, παρά τις αναπόφευκτες συγκρούσεις που δημιουργούνται, θέλει και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τον θεατρικό μπαμπά της, και μιλά για το έργο και για τα συναισθήματά της για την κρίσιμη καμπή της χώρας μας.

Τι πραγματεύεται το έργο;

Είναι ένα έργο συγκινητικό και, παράλληλα, κωμικό. Μια “φάρσα τραγική”, όπως το χαρακτηρίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας του. Πραγματεύεται τα όρια των σχέσεων μέσα σε μια οικογένεια, της οποίας ο μπαμπάς νοσεί με Αλτσχάιμερ.

Σκιαγραφείστε μας τους χαρακτήρες του.

Ένας μπαμπάς γλυκός, άλλοτε αυταρχικός, που δεν θέλει να δεχτεί ότι νοσεί και αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια. Μια ευαίσθητη κόρη που προσπαθεί να βοηθήσει και που είναι μπερδεμένη, γιατί δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για τον μπαμπά της. Που έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα σοβαρό δίλημμα. Και ο σύντροφός της που συμμετέχει, θέλοντας και μη, που είναι κυνικός και ρεαλιστής και θέτει το δίλημμα στην κόρη.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕ
Τι προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και ποια είναι τα συναισθήματά τους;

Έχουν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, τις σχέσεις μεταξύ τους, και να πάρουν μια σοβαρή απόφαση, η οποία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους.

Μέσα από την οπτική ποιου ήρωα ξετυλίγεται η ιστορία;

Μέσα από τα μάτια του μπαμπά, βλέπουμε, ουσιαστικά, όλη την εξέλιξη του έργου. Πώς αντιλαμβάνεται πια τα πράγματα και τους ανθρώπους, πώς τον επηρεάζουν οι διάφορες αλλαγές, που συμβαίνουν στη ζωή του, και πόσο δύσκολο είναι να αποδεχτεί αυτό που του συμβαίνει.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕ
Ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα μας;

Δυστυχώς, στενοχωριέμαι για όλα αυτά που συμβαίνουν. Είναι μια περίοδος άγχους, αβεβαιότητας και στασιμότητας. Όλο αυτό με δυσκολεύει να ονειρευτώ το «μετά».

Τι πιστεύετε πως χρειαζόμαστε περισσότερο σε αυτήν την κρίσιμη καμπή;

Υπομονή και δύναμη. Θέλω να πιστεύω ότι, κάποια στιγμή, θα αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό, τουλάχιστον, προσπαθώ, χωρίς να χάνω, όμως, την αισιοδοξία μου.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης, βοηθός σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου, παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.. Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Μαρίνα Ασλάνογλου, Κωνσταντίνος Κάππας, Ελευθερία Μπενοβία, Ματίνα Νικολάου και Κίμων Κουρής.

Πληροφορίες

Θέατρο Δημήτρης Χορν: Αμερικής 10 - Αθήνα: Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και  21:00, Κυριακή 18:00. Τιμές εισιτηρίων: από 12 ευρώ. Κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.

Προτεινόμενα για εσάς