Δύσκολη συγκατοίκηση μέσα από τα μάτια ενός «Μπαμπά»

Το έργο του Florian Zeller, στο θέατρο Δημήτρης Χορν
Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 09:05
UPD:08/02/2016 10:03
Γιώργος Καβαλλιε

Στο έργο, δεν βλέπουμε τη ζωή έτσι όπως είναι. Τη βλέπουμε με τα μάτια του μπαμπά.

A- A A+

Η τραγική φάρσα, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας του, Florian Zeller, το έχει χαρακτηρίσει, το έργο «Ο μπαμπάς», το οποίο σημείωσε θριαμβευτική πορεία στο Παρίσι και τιμήθηκε, το 2014, με το βραβείο Molière στην κατηγορία του καλύτερου έργου, και, στη συνέχεια, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Λονδίνο, παρουσιάζεται στο θέατρο Δημήτρης Χορν.

Μεταφραστής, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του έργου, ο Σταμάτης Φασουλής ξετυλίγει, επί σκηνής, την ιστορία ενός πατέρα, ο οποίος ζει μόνος του σε ένα διαμέρισμα, στο Παρίσι. Η κόρη του, βλέποντάς τον να μεγαλώνει, ανησυχεί. Αποφασίζει να συγκατοικήσουν. Αυτή, ο μπαμπάς της και ο σύντροφός της.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕ

Εκεί, αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα, που, άλλοτε, προκαλούν αυθόρμητο γέλιο και, άλλοτε, γνήσια συγκίνηση. Η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη. Εκτός από τα πρόσωπα, συγκρούεται το παρελθόν με το παρόν, αλλά και με το μέλλον. Τι θα γίνει; Πού θα ζήσει το ζεύγος; Πού θα ζήσει ο μπαμπάς που, ίσως πια, να είναι ενοχλητικός ή περιττός, όσο κι αν δημιουργεί αισθήματα αγάπης;

Στο έργο, δεν βλέπουμε τη ζωή έτσι όπως είναι. Τη βλέπουμε με τα μάτια του μπαμπά. Όλη η παράσταση είναι ένα υποκειμενικό πλάνο του ήρωα. Γι’ αυτό, τον ρόλο της κόρης και τον ρόλο του συντρόφου της ερμηνεύουν 4 ηθοποιοί. Δύο που είναι τα πραγματικά πρόσωπα και δύο που είναι εκείνα τα πρόσωπα, που ο μπαμπάς βλέπει σαν την κόρη του και τον σύντροφό της.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης, βοηθός σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου, παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.. Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Μαρίνα Ασλάνογλου, Κωνσταντίνος Κάππας, Ελευθερία Μπενοβία, Ματίνα Νικολάου και Κίμων Κουρής.

Πληροφορίες

Θέατρο Δημήτρης Χορν: Αμερικής 10 - Αθήνα: Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: από 12 ευρώ. Κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς