«Μαύρο» στο dark net ψηφίζουν οι επτά στους 10

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 14:19
UPD:14:19
SHUTTERSTOCK

Το dark net είναι το μέρος του Ίντερνετ που είναι προσβάσιμο μόνο μέσω ειδικών web browsers, οι οποίοι διασφαλίζουν την ανωνυμία του χρήστη. Το υλικό είναι σε γενικές γραμμές κρυμμένο και τα δεδομένα κρυπτογραφημένα.

A- A A+

Επτά στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι θα έπρεπε να επιβληθεί απαγόρευση στο «dark net»- η «σκοτεινή πλευρά» του Διαδικτύου, όπου δραστηριοποιούνται τόσο εγκληματίες, όσο και ακτιβιστές που φοβούνται την παρακολούθηση από την κυβέρνηση, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα από καθεμία από 24 χώρες που εξετάστηκαν, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται ενώ είναι σε εξέλιξη έντονη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον προστατεύονται – ή θα έπρεπε να προστατεύονται- τα ψηφιακά προσωπικά δεδομένα από την παρακολούθηση από πλευράς αρχών και υπηρεσιών ασφαλείας.

Το dark net είναι το μέρος του Ίντερνετ που είναι προσβάσιμο μόνο μέσω ειδικών web browsers, οι οποίοι διασφαλίζουν την ανωνυμία του χρήστη. Το υλικό είναι σε γενικές γραμμές κρυμμένο και τα δεδομένα κρυπτογραφημένα.

Στο πλαίσιο του ερωτήματος της δημοσκόπησης αναφερόταν ότι η ανωνυμία που παρέχεται από το dark net μπορεί να προστατεύει δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντικαθεστωτικούς και πληροφοριοδότες, αλλά επίσης να κρύβει δίκτυα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας και παράνομες αγορές όπλων και ναρκωτικών.

Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να «κατεβούν ρολά» κυμάνθηκε μεταξύ 61 και 85% (συμφωνούν/ συμφωνούν κάπως), με πιο έντονη τη στήριξη σε Ινδονησία, Ινδία, Αίγυπτο και Μεξικό και πιο αδύναμη σε Σουηδία, Νότια Κορέα και Κένυα.

«Το κοινό ξεκάθαρα θέλει οι υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν τα μέσα να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά αν αλλάξεις το ερώτημα και ρωτήσεις εάν θα ήθελες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σου, τείνουν να αλλάζουν γνώμη» είπε ο Φεν Όσλερ Χάμπσον, διευθυντής του προγράμματος διεθνούς ασφαλείας και πολιτικής της CIGI (Centre for International Governance Innovation), που ζήτησε την έρευνα.

Μόνο το 38% όσων απάντησαν δήλωσαν πως θεωρούν ότι η online δραστηριότητά τους δεν παρακολουθείται.

Προτεινόμενα για εσάς