«Πρωτάκουστη» συναισθητική εμπειρία από τον Σάιμον Μακ Μπέρνυ

Η παράσταση «The encounter», στη Στέγη, στις 1, 2 και 3 Απριλίου
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 09:20
A- A A+

Ανήσυχος ερευνητής της θεατρικής αφήγησης, της νέας τεχνολογίας και της οπτικοακουστικής φόρμας, ιδρυτής της θρυλικής ομάδας Complicite, που, από το 1983, ορίζει και επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη διεθνή σκηνή, ο δραματουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Σάιμον Μακ Μπέρνι έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Ο Σάιμον Μακ Μπέρνι θα μας ξεναγήσει σε μια «πρωτάκουστη» συναισθητική εμπειρία, που μας προκαλεί να συναντηθούμε, όπως ποτέ άλλοτε, με τη φύση, τον χρόνο, τη μνήμη, τον πολιτισμό, άρα και με τον ίδιο τον εαυτό μας, μια «εξωτική» εμπειρία προηγμένης τεχνολογίας που μας διακτινίζει στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του υποσυνείδητου, μέσα από την παράσταση «The encounter» («Η συνάντηση»), η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 1, 2 και 3 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Το «The encounter», ένα σόλο ρεσιτάλ του Μακ Μπέρνι, είναι η πιο πρόσφατη παράσταση της ομάδας Complicite, που αποτελεί συμπαραγωγή της ομάδας με το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τα θέατρα Barbican (Λονδίνο), Schaubühne (Βερολίνο), Théâtre Vidy Lausanne (Λωζάννη) και Warwick Arts Centre (Κόβεντρυ).

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης

Όλα ξεκίνησαν από ένα βιβλίο, που διάβασε ο Μακ Μπέρνι πριν από είκοσι χρόνια, και δεν ξέχασε ποτέ: το «Amazon Beaming» του Ρουμάνου συγγραφέα  Πέτρου Ποπέσκου, που περιγράφει την αληθινή ιστορία του φωτορεπόρτερ του περιοδικού National Geographic, Λόρεν Μακ Ιντάιρ (1917 - 2003), όταν, σε μια αποστολή, το 1969, χάθηκε στα τροπικά δάση μεταξύ Περού και Βραζιλίας, καθώς αναζητούσε τη μυθική κοίτη του Αμαζονίου. Διασώθηκε από τους ιθαγενείς μιας άγνωστης φυλής και μυήθηκε, μέσω των τελετουργιών τους, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης.

Μια ανάλογη εμπειρία μάς υπόσχεται ο Μακ Μπέρνι. Το μόνο που ζητεί είναι να φορέσουμε ακουστικά, σε μια παιγνιώδη τελετουργία που ανήκει σαφώς στον 21ο αιώνα. Και αυτό, διότι ο διακεκριμένος sound - designer Γκάρεθ Φράι (Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου), αξιοποιώντας την προηγμένη αμφιωτική τεχνολογία (binaural technology), δημιουργεί μια 3D - audio συνθήκη ακρόασης του ηχοτοπίου του αρχέγονου - και σήμερα απειλούμενου - οικοσυστήματος του Αμαζονίου, σαν να βρισκόμασταν εκεί, στον πνεύμονα του πλανήτη Γη.

Ευεργετικές αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία

Τα αμφιωτικά κύματα ή, αλλιώς, δίωτα (binaural beats), ανακαλύφθηκαν το 1839, από έναν Γερμανό ερευνητή, τον Χάινριχ Βίλχελμ Ντοβ. Η αίσθηση της ακρόασης αμφιωτικών κυμάτων συμβαίνει, όταν δύο συναφείς ήχοι, σχεδόν παρόμοιων συχνοτήτων (κάτω από 1500 Hz), παρουσιάζονται από ένας σε κάθε αυτί, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να ανιχνεύσει τις διαφορές φάσης μεταξύ τους. Με τη χρήση στερεοφωνικών ακουστικών, ο εγκέφαλος ενοποιεί τα δύο σήματα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός τρίτου ήχου, ο οποίος ονομάζεται αμφιωτικό κύμα. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ερευνών αναφέρει ευεργετικές αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, οι οποίες σχετίζονται με τους ρυθμούς αμφιωτικών κυμάτων.

Με περισσότερα από πενήντα μεγάλα θεατρικά βραβεία

Η θεατρική ομάδα Complicite ιδρύθηκε το 1983, από τον Σάιμον Μακ Μπέρνι, ο οποίος είναι ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής της, την Άναμπελ Άρντεν και τον Μαρτσέλο Μάγκνι. Η ομάδα έχει περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει αποσπάσει περισσότερα από πενήντα μεγάλα θεατρικά βραβεία. Με αφετηρία τις αρχές του Γάλλου ηθοποιού, μίμου και θεατράνθρωπου Ζακ Λε Κοκ, η ομάδα παρουσίασε διεθνώς έναν εντελώς δικό της τρόπο νοηματοδότησης των όρων devised theatre (θέατρο της επινόησης) και physical theatre (σωματικό θέατρο).

Κάνοντας πράξη το όνομά τους (complicité, στα γαλλικά, σημαίνει «συνενοχή»), οι ηθοποιοί της ομάδας επιδιώκουν πάντα κάποιου είδους «συνωμοσία» με το κοινό, ενεργοποιώντας με διαδραστικό τρόπο τις αισθήσεις ή και τις αναμνήσεις του. Στο «The encounter», μας ζητούν να φορέσουμε ακουστικά (ακοή), ενώ στο «Mnemonic», μας είχαν ζητήσει να αγγίξουμε ένα φύλλο (αφή).

«Μπορείτε να μας βοηθήσετε;» ρωτούν τους «φίλους» τους στο Facebook οι Complicite, ζητώντας σε όποιον επιθυμεί να τους στείλει άχρηστα κεραμικά είδη (μπολ, πιάτα κ.λπ.), προκειμένου να τα συνθλίψουν για τις ανάγκες του «The encounter».

Παράλληλες δράσεις

Σάββατο 2 Απριλίου: μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

Κυριακή 3 Απριλίου: εργαστήριο θεάτρου από την ομάδα Complicite.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Simon McBurney, σκηνογραφία: Michael Levine, σχεδιασμός ήχου: Gareth Fry - Pete Malkin, σχεδιασμός φωτισμών: Paul Anderson, προβολές: Will Duke, συν - σκηνοθεσία: Kirsty Housley, βοηθός σκηνοθέτη: Jemima James.

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (χωρίς διάλειμμα). Κατάλληλο για θεατές 12+ με συνοδεία ενήλικα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 45, 36, 25, 18, 15  ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 36, 29, 20, 14, 11 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 34, 27, 18, 12, 9 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Για θεατές με προβλήματα ακοής: εάν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας, παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους το καλώδιο απευθείας σύνδεσης, για να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της παράστασης, και να το γνωστοποιήσουν στο εκδοτήριο εισιτηρίων, στην είσοδο της Στέγης, προκειμένου το προσωπικό να τους υποδείξει πώς να βιώσουν καλύτερα την παράσταση. Εάν δεν έχουν καλώδιο απευθείας σύνδεσης ή  διαθέτουν κάποιο άλλο βοήθημα ακοής, παρακαλούνται να το γνωστοποιήσουν στο εκδοτήριο εισιτηρίων, ώστε να  προσαρμοστεί ανάλογα ο εξοπλισμό τους. Καθώς η παράσταση  βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ήχο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κωφούς.
 

Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς