Για «ανακριβή στοιχεία» και «λανθασμένες συγκρίσεις» κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή του, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδηγεί στη λήψη μειωμένων συντάξεων των εργαζόμενων με περισσότερα χρόνια δουλειάς.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, «πρώτη προχειρότητα, η αναφορά σε Εθνική Σύνταξη σε “386 Ευρώ στα 67”, αντί για 384 Ευρώ στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή στα 67 με 15».
«Επιπλέον, στον πρώτο συγκριτικό πίνακα που θέλει να παρουσιάσει τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης χαμηλότερα από αυτά του νόμου 3863/2010, δεν συνυπολογίζεται η εθνική σύνταξη, η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνταξιοδοτικής παροχής. Έτσι εμφανίζονται χαμηλότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης της μεταρρύθμισης, ενώ η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη», αναφέρει εν συνεχεία το υπουργείο και προσθέτει:
«Πρόσθετη αλχημεία αποτελεί η σύγκριση ανάμεσα στο σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργείου Εργασίας και το Ν. 3863/2010 όπως υποτίθεται ότι ισχύει σήμερα, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται οι περικοπές που έχουν υποστεί οι σημερινές συντάξεις από τις έντεκα διαδοχικές μνημονιακές μειώσεις».
Το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι το σχέδιό του έχει «σαφή αναδιανεμητικό χαρακτήρα». Υποστηρίζει επίσης ότι, στο πλαίσιο αυτό, τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, αλλά και να δίνουν προοπτική αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης στους σημερινούς μακροχρόνια άνεργους.
«Με την τερατώδη ανεργία και τις διαδεδομένες, άτυπες μορφές εργασίας πολλοί συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να έχουν περισσότερα από 25 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών. Για το λόγο αυτό ήταν αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για αξιοπρεπείς συντάξεις ακόμη και με τα λίγα αυτά χρόνια ασφάλισης», συμπληρώνει το υπουργείο Εργασίας.
Όπως διευκρινίζει ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης δεν έχουν και μεγαλύτερη σύνταξη».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «αυτό ήδη εξασφαλίζεται και, σε κάθε περίπτωση, εξετάζονται σενάρια βελτίωσης της αναλογικότητας για όσους έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης, χωρίς να θίγονται ιδιαίτερα οι συντάξεις αυτών με λιγότερα».