Λάμπρος Φισφής: «…Ευτυχώς ή δυστυχώς, έχουμε πλέον μνήμη χρυσόψαρου…»

Ο σεναριογράφος, ηθοποιός και stand up comedian μιλά με αφορμή το stand up comedy show «Δες το θετικό»
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 08:10
UPD:14:14

Ο Λάμπρος Φισφής, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι θετικές στιγμές της ζωής μέσα από την υπερανάλυση των λεπτομερειών της καθημερινότητάς μας, μας μιλά για την παράσταση, για το stand up comedy και για τη σημερινή Ελλάδα.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Τα ασήμαντα πράγματα που μας ενοχλούν μπαίνουν στο μικροσκόπιο, οι αδυναμίες αυτοσαρκάζονται και οτιδήποτε συνωμοτεί εναντίον της ευτυχίας μας καυτηριάζεται από τον  σεναριογράφο, ηθοποιό και stand up comedian Λάμπρο Φισφή, ο οποίος μας μιλά για το stand up comedy show «Δες το θετικό».

Μετά το πολύ επιτυχημένο «Να ένας σοφός» που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, ο Λάμπρος Φισφής επιστρέφει με το 2ο one man show του, που παρουσιάζεται στο θέατρο Άβατον, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 9.15 το βράδυ.

Μόνος του στη θεατρική σκηνή και παρουσιαστής του «Quizdom The Show», του τηλεκουίζ γνώσεων που δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να κερδίσει έως 60.000 ευρώ και παρουσιάζεται στο τηλεοπτικό κανάλι Alpha, ο Λάμπρος Φισφής, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι θετικές στιγμές της ζωής μέσα από την υπερανάλυση των λεπτομερειών της καθημερινότητάς μας, μας μιλά για την παράσταση, για το stand up comedy και για τη σημερινή Ελλάδα. 

Τι βάζει στο μικροσκόπιο αυτή η παράσταση;

«Τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας. Πράγματα, τα οποία όλοι παρατηρούμε, αλλά δεν τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Τα θέματα, με τα οποία ασχολούμαι στην παράσταση, είναι πολλά.  Αναλύω τη γλώσσα των δελτίων ειδήσεων, εκνευρίζομαι με τις ηλεκτρικές σκούπες, φοβάμαι τον παρκαδόρο του ελληνικού ferry boat, λατρεύω τον μεσημεριανό ύπνο, διασκεδάζω με τραπεζομάντηλο της ταβέρνας, θαυμάζω τα μαρτύρια που περνάνε οι γυναίκες για το ντύσιμό τους, χρησιμοποιώ τα κυπριακά, για να ανακοινώσω άσχημα νέα και πολλά άλλα».

Για ποιους ενδείκνυται και για ποιους αντενδείκνυται;

«Η απλή απάντηση είναι: για όποιον θέλει να γελάσει. Οι παραστάσεις πάντα έχουν ποικίλο κοινό. Από παιδιά 15 χρόνων, μέχρι άτομα άνω των 70. Στην τελευταία παράσταση, είχα και δυο εγκύους 8,5 μηνών. Η μία μου είπε ότι παραλίγο να γεννήσει. Σαν παράσταση, δεν έχει κάτι που μπορεί να προσβάλει κάποιον, και ο κόσμος ταυτίζεται πολύ με τη θεματολογία, ανεξαρτήτως ηλικίας ή γούστου».

Ποιες είναι οι μικρές λεπτομέρειες, που μας ενώνουν;

«Γενικώς, το χιούμορ είναι υποκειμενικό και, πολλές φορές, λόγω αυτού, φαίνεται σαν να χωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες. Εγώ, στις παραστάσεις, προσπαθώ να μιλάω για πράγματα, που δείχνουν πόσα κοινά έχουμε μεταξύ μας. Όταν όλο το κοινό γελάει ταυτόχρονα με ένα αστείο, είναι επειδή μοιράζεται κάτι».  

Τι συνωμοτεί εναντίον της ευτυχίας μας;

«Αυτό είναι προσωπικό στον καθένα. Για μένα, είναι ό,τι δεν βγάζει νόημα. Καταστάσεις και πράγματα που με εκνευρίζουν και δεν με αφήνουν να χαρώ τις ωραίες στιγμές της ζωής. Δεν μπορώ να πω παραπάνω, γιατί θα κάνω spoiler για την παράσταση». 

Το stand up comedy κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Σε πολλούς λόγους. Αρχικά, ο κόσμος έχει κάνει μια στροφή στην κωμωδία, επειδή έχει ανάγκη να γελάσει. Επιπλέον, το stand up comedy είναι από τα πιο δυνατά είδη κωμωδίας. Σε μια καλή παράσταση, ο κόσμος γελάει κατά μέσο όρο 6 - 8 φορές το λεπτό.  Οπότε, μετά από μιάμιση ώρα, φεύγει γεμάτος! Τέλος, θεωρώ ότι, τα τελευταία χρόνια, η σκηνή του stand up comedy στην Ελλάδα, από πλευράς κωμικών, έχει βελτιωθεί πολύ και η δουλειά, που γίνεται σε θέατρα, καφέ, μπαρ και κλαμπ, έχει κάνει τον κόσμο να εμπιστεύεται το είδος αυτό και να το θεωρεί πλέον μέρος της διασκέδασής του».

Στη σημερινή Ελλάδα, τι θεωρείτε πιο κωμικοτραγικό;

«Η κωμωδία, γενικώς, θέλει και πόνο. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που γελάμε. Η τραγωδία από την κωμωδία δεν απέχουν πολύ. Κάτι, που θεωρώ εγώ κωμικοτραγικό στην Ελλάδα, είναι η μνήμη μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, έχουμε πλέον μνήμη χρυσόψαρου. Και θεωρώ ότι γίνεται, επειδή κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τόσα πράγματα, τόσα γεγονότα, τόσες κομβικές στιγμές, που πλέον δεν μπορείς να θυμάσαι, να ασχολείσαι και να σοκάρεσαι. Απλά, προσπαθείς να βρεις τον δρόμο σου και τον τρόπο σου, για να επιβιώσεις».

Έχουμε ελπίδα;

«Δεν θα ήταν πολύ αστείο, αν απαντούσα όχι; Να έχω ξεκινήσει μια καινούργια παράσταση, με τον τίτλο “Δες το θετικό”, και να έλεγα ότι δεν υπάρχει ελπίδα; Αντίο κόσμε! Αντίο ζωή! Προφανώς, έχουμε ελπίδα και, σαν λαός, είμαστε και αρκετά πατεντιάριδες. Οπότε, σε πολλά πράγματα, θα βρούμε λύσεις».

ALEXANDRE CABRITA

Πληροφορίες

Θέατρο Άβατον: Ευπατριδών 3 - Γκάζι (Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3412689. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: theatroavaton.gr και viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς