Έγγραφο της γαλλικής κυβέρνησης προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την Τουρκία

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 11:30
A- A A+

Έγγραφο της γαλλικής κυβέρνησης με τη θέση της για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣΙΓΜΑ».

Στο έγγραφο τονίζεται ότι «δεν τίθεται θέμα έναρξης μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία δεν έχει προηγουμένως δηλώσει τη σαφή πρόθεσή της να αναγνωρίσει όλα τα μέλη της Ε.Ε., που αναγκαστικά περιλαμβάνουν και την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, το έγγραφο κοινοποιήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση προς όλες τις χώρες -μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, και έχει ως εξής:

»1.Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε, στις 2 Αυγούστου, στις προϋποθέσεις βάσει των οποίων, στις 29 Ιουλίου, η Τουρκία υπέγραψε το Πρωτόκολλο επέκτασης της συνεργασίας της ¶γκυρας με τα δέκα νέα κράτη.

2.Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, κυρίως της Γαλλίας, η Τουρκία συνόδευσε την υπογραφή της με διακήρυξη με την οποία, αν και δηλώνει δεσμευμένη για πολιτική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εκτιμά ότι “η υπογραφή, η επικύρωση και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου δεν αποτελούν σε καμία μορφή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας” και ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να θεωρεί ότι οι ελληνοκυπριακές αρχές δεν ασκούν εξουσία, έλεγχο και δικαιοδοσία βόρεια της νεκρής ζώνης”.

3.Το Ευρωπαικό Συμβούλιο απαίτησε το Δεκέμβριο του 2004, όπως η Τουρκία υπογράψει το Πρωτόκολλο. Η μονομερής διακήρυξη αποτελεί καινούριο στοιχείο: θεωρούμε ότι εξουδετερώνει την συγκατάθεση της Τουρκίας για το Πρωτόκολλο από την πολιτική του χροιά και πρακτική. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την εξουσία της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στο βόρειο μέρος του νησιού προκαλεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Τουρκίας να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο. Επομένως, μπορούμε να διερωτηθούμε αν ο όρος που καθορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Δεκέμβριο του 2004 για έναρξη διαπραγματεύσεων, είναι όντως ικανοποιητικός.

4.Σε αυτά τα πλαίσια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η τουρκική διακήρυξη θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν νοείται ότι μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία διαπραγματεύσεων με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει και τα 25 μέλη της Ένωσης. Είναι σημαντικό όπως αυτό το ερώτημα συζητηθεί από όλα τα κράτη μέλη στις επόμενες ημερομηνίες: της COREPER στις 24 Αυγούστου και της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι στη βάση αυτών των διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας που η Γαλλία θα καθορίσει τη θέση της. Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα έναρξης μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων εάν η Τουρκία δεν έχει προηγουμένως δηλώσει τη σαφή πρόθεσή της να αναγνωρίσει όλα τα μέλη της ΕΕ, που αναγκαστικά περιλαμβάνουν και την Κύπρο.»

Διπλωματική πηγή πάντως, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «δεν πρόκειται για ιδιαίτερο έγγραφο, αλλά για τη δήλωση του γάλλου πρωθυπουργού κ. Ντε Βιλπεν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή