Τουρκία - Σε λόγους εσωτερικής πολιτικής απέδωσε τη στάση της Γαλλίας ο Αλί Μπαμπατζάν

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 13:58
A- A A+

Σε λόγους εσωτερικής πολιτικής απέδωσε ο Αλί Μπαμπατζάν, υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., τις πρόσφατες δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης περί υποχρέωσης της Αγκυρας να αναγνωρισει την Κύπρο πριν από τις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

Ο κ.Μπαμπατζάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, υποβαθμίζοντας την πολεμική που έχει αναπτυχθεί σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Αυστρία κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε..

«Από τεχνικής και νομικής απόψεως, δεν υπάρχει εμπόδιο για την ημερομηνία της 3ης Οκτωβρίου», τόνισε ο τούρκος υπουργός Οικονομίας στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Όπως επισήμανε, το τουρκικό κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει πολλούς νόμους που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάμεσά τους τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, ενώ όπως είπε η Αγκυρα υπέγραψε τη συμφωνία που επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ , ανάμεσά τους και την Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είναι πολύ φυσικό να υπάρξει μια συζήτηση για την Τουρκία, που δεν μοιάζει με τις άλλες υποψήφιες. Θα αλλάξει , μακροπρόθεσμα την μορφή της Ενωσης», παρατήρησε ο κ. Μπαμπατζάν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο έπειτα από μια συνολική ειρηνευτική λύση του Κυπριακού. «Αφού η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για μια συνολική λύση στην Κύπρο, δεν είναι δίκαιο να ασκούνται ακόμη πιέσεις επί της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή