«Απόκρυψη - Αποκάλυψη» από τον κορυφαίο Russell Maliphant

Η νέα του χορευτική παράσταση, στο Μέγαρο, στις 19 και 20 Μαρτίου
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 08:10

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19 και 20 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

A- A A+

Ο καινοτόμος χορογράφος - σύμβολο της υψηλής αισθητικής και της ποιότητας, ο εκφραστής της μεταμοντέρνας βρετανικής σκηνής, που δημιούργησε ένα καινούργιο «χορογραφικό λεξιλόγιο» και μαγνήτισε μερικούς από τους πιο ευφυείς χορευτές του κόσμου, ο πολυβραβευμένος Russell Maliphant επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας, για να παρουσιάσει τη νέα του παράσταση, με τίτλο «Conceal - Reveal» («Απόκρυψη - Αποκάλυψη»).

Επετειακή και εορταστική, η παράσταση παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19 και 20 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Μοναδική επικοινωνία ανάμεσα στο φως και την κίνηση

Ο πρωτοπόρος δημιουργός, που άνοιξε νέους δρόμους στον σύγχρονο χορό μέσα από το πάντρεμα στοιχείων και τεχνικών του κλασικού μπαλέτου με τη γιόγκα, την καποέιρα και το τάι - τσι,  δημιούργησε αυτήν την παράσταση για την επέτειο των 20 ετών από τη δημιουργία της ομάδας του, Russell Maliphant Company, αλλά και για τα 20 χρόνια συνεργασίας του με τον σπουδαίο σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls και την κοινή πορεία τους στην παγκόσμια χορευτική σκηνή. Το «Conceal - Reveal» τιμά τη μοναδική και απαράμιλλη γλώσσα και επικοινωνία, που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση και που αυτοί οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες κατάφεραν να αναπτύξουν κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

«Για μένα, η κίνηση και η άρθρωση έχουν μία απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, τον ρυθμό και τον χώρο» εξηγεί ο Russell Maliphant. «Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Michael, όσο και εγώ, θεωρούμε ότι το φως αλληλεπιδρά με έναν μοναδικό τρόπο στην κίνηση και, πάνω σε αυτό το δεδομένο, δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία. Για αυτό, εξάλλου, πολλές φορές, τον έχω αποκαλέσει και “συν - χορογράφο”».

HUGO GLENDINNING

Russell Maliphant και Michael Hulls.

Σύνθεση από παλιές και νέες χορογραφίες

Το «Conceal - Reveal» στηρίζεται σε νέες, αλλά και σε κάποιες παλαιότερες διάσημες «κλασικές» χορογραφίες του Russell Maliphant, όπως το «Broken fall», σε μουσική Barry Adamson, που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Sylvie Guillem και το Ballet Boyz, κερδίζοντας το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία, το 2004. 

Παράλληλα, μία νέα χορογραφία, ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών, με τίτλο «Piece No. 43», αποτελεί τη γέφυρα -  σύνδεση μεταξύ της κλασικής και σύγχρονης κίνησης, διερευνώντας τον τρόπο, με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους με τα ρυθμικά, γεμάτα συναισθήματα και ενέργεια στοιχεία της μουσικής.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με το νέο σόλο «Both, and», σε μουσική του καινοτόμου συνθέτη Mukul, το οποίο σηματοδοτεί και την επιστροφή της πρώην χορεύτριας του Royal Ballet Company, ελληνικής καταγωγής και συζύγου του Maliphant, Dana Fouras, η οποία, μετά από 10 χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη σκηνή για τη συγκεκριμένη χορογραφία.

Είδωλο της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής

Ο Russell Maliphant είναι βασικός συνεργάτης του κορυφαίου διεθνώς χορευτικού οργανισμού Sadler’s Wells, ο οποίος είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στον σύγχρονο χορό, με αποστολή την παραγωγή και την παρουσίαση των καλύτερων νέων έργων στο Λονδίνο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας όλα τα είδη χορού.

Εκπαιδευμένος στο Royal Ballet Scholl, ο Russell Maliphant μεταπήδησε στο Sadler’s Wells Ballet Company, μέχρι που ακολούθησε ανεξάρτητη καριέρα στη χορογραφία. Αποτελεί το hot είδωλο της τελευταίας δεκαετίας στην παγκόσμια χορευτική σκηνή, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις και έχει συνεργαστεί ως πρώτος χορευτής και χορογράφος με σημαντικές ομάδες και με σπουδαίους συναδέλφους του. Επί 10 χρόνια, υπήρξε ο βασικός χορογράφος της Sylvie Guillem.

Ο «χορογράφος του φωτισμού»

Ο Michael Hulls εκπαιδεύτηκε στον χορό και το θέατρο, στο Dartington College, και, το 1992, κέρδισε υποτροφία από το  Arts Council, για να παρακολουθήσει εργαστήρια φωτισμού χορού στη Νέα Υόρκη, με την Jennifer Tipton. Τα τελευταία 20 χρόνια, δουλεύει αποκλειστικά για παραστάσεις χορού με τον Russell Maliphant και έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ο «χορογράφος του φωτισμού». Οι συνεργασίες τους έχουν αποσπάσει διεθνώς εξαιρετικές κριτικές και αναγνώριση, καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 2009, ο Hulls έγινε ο πρώτος βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells, που δεν είναι χορογράφος.

Συντελεστές

«Broken fall»: χορογραφία: Russell Maliphant, φωτισμοί: Michael Hulls, χορευτές: Carys Staton, Adam Kirkham, Nathan Young, μουσική: Barry Adamson.

«Both, and»: χορογραφία: Russell Maliphant, φωτισμοί: Michael Hulls, χορός: Dana Fouras, μουσική: Mukul, κοστούμια: Stevie Stewart.

«Piece No. 43»: χορογραφία: Russell Maliphant, φωτισμοί: Michael Hulls, χορευτές: Dana Fouras, Adam Kirkham, Carys Staton, Yu Hsien Wu, Nathan Young, μουσική: Mukul.

Russell Maliphant.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: κανονικό: 55 ευρώ, παιδικό - μαθητικό - φοιτητικό: 44 ευρώ, ζώνη Α΄: κανονικό: 45 ευρώ, παιδικό - μαθητικό - φοιτητικό: 36 ευρώ, ζώνη Β΄: κανονικό: 35 ευρώ, παιδικό - μαθητικό - φοιτητικό: 28 ευρώ,  ζώνη Γ΄: κανονικό: 25 ευρώ, παιδικό - μαθητικό - φοιτητικό: 20 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ -  65+ - πολύτεκνοι: 19 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς