Αθεράπευτα αισιόδοξη και μονίμως άτυχη «Sweet Charity»

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Bob Fosse, στο θέατρο Badminton
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 09:10

Ηρωίδα του «Sweet Charity» είναι η Hope Charity Valentine, μια καλοκάγαθη, ονειροπόλα, αθεράπευτα αισιόδοξη και μονίμως άτυχη στον έρωτα, χορεύτρια σε καμπαρέ.

A- A A+

Ένα από τα κορυφαία μιούζικαλ στην ιστορία του Broadway, το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Bob Fosse, δημιουργού των μιούζικαλ «Chicago», «Cabaret» και «All that jazz», το πολυβραβευμένο «Sweet Charity» ανεβαίνει σε μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, στο θέατρο Badminton, από τις 16 Μαρτίου.

Η αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας του Bob Fosse και η σκηνοθεσία τής παράστασης φέρει την υπογραφή ενός από τους πιο καταξιωμένους Αμερικανούς χορογράφους, του - βραβευμένου με Tony - Chet Walker, μαθητή και συνεργάτη του Fosse. Το κείμενο της παράστασης έχει γράψει ο Neil Simon, με βάση τις «Νύχτες της Καμπίρια» του Federico Fellini, ενώ η μουσική είναι του Cy Coleman και περιλαμβάνει κλασικά αλησμόνητα τραγούδια, όπως τα «Big Spender», «There’s gotta be something better than this», «Rhythm of life» και «I’m a brass band».

Ηρωίδα του «Sweet Charity» είναι η Hope Charity Valentine, μια καλοκάγαθη, ονειροπόλα, αθεράπευτα αισιόδοξη και μονίμως άτυχη στον έρωτα, χορεύτρια σε καμπαρέ. Η παράσταση αφηγείται τις ερωτικές περιπέτειες αυτού του taxi girl, όπως ονόμαζαν στην Αμερική τις κοπέλες, τις οποίες προσλάμβαναν οι άνδρες θαμώνες των κλαμπ, για να τους συνοδέψουν σε έναν χορό. Η Charity, την οποία υποδύεται η Σμαράγδα Καρύδη, πλαισιωμένη από 50μελή θίασο, αναζητά μανιωδώς την αληθινή αγάπη, αλλά πέφτει από τον έναν λάθος εραστή στον άλλο.

Το «Sweet Charity» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Palace Theater, το 1965, με πρωταγωνίστρια τη σύντροφο του Bob Fosse, Gwen Verdon. Έκανε 608 παραστάσεις, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς, και συγκέντρωσε 9 υποψηφιότητες για Tony, από τις οποίες απέσπασε αυτό της καλύτερης χορογραφίας, καθώς και το Outer Critics Circle Award για την καλύτερη παράσταση. Το μιούζικαλ αναβίωσε στο Broadway το 1986, με την Debbie Allen στον ομώνυμο ρόλο, προσθέτοντας στη συλλογή του άλλα 5 Tony κι 1 Drama Desk Award.

Χαρισματικός και πολυδιάστατος

Χορογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης ιστορικών μιούζικαλ και κινηματογραφικών ταινιών που αποθεώθηκαν από τους κριτικούς, ο Bob Fosse τιμήθηκε με 8 βραβεία Tony χορογραφίας, 1 Tony σκηνοθεσίας, αλλά και με Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Cabaret», ενώ οι ταινίες του απέσπασαν πολλά Όσκαρ και τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Στην πρώτη του σκηνοθεσία για τον κινηματογράφο, το 1969, διασκεύασε το «Sweet Charity» σε μια κλασική ταινία με τη Shirley MacLaine και τον Sammy Davis Jr., η οποία κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια και ήταν ένα από τα ακριβότερα φιλμ της εποχής.
 

Στα ίχνη του μέντορά του

Ο Chet Walker ξεκίνησε ως χορευτής στα 16 του, υπήρξε μαθητής του Fosse, χόρεψε σε 4 μιούζικαλ του μέντορά του, έχει σκηνοθετήσει σημαντικά μιούζικαλ στο Broadway και σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας πολλές διακρίσεις, ενώ είναι ο ιθύνων νους πίσω από το περίφημο μιούζικαλ «Fosse» (1999), έναν φόρο τιμής στον δάσκαλό του, το οποίο προτάθηκε για 9 Tony, βραβεύτηκε με 4 από αυτά και απέσπασε, επίσης, το Outer Critics Circle Award και το Toronto Theater Alliance Award για καλύτερη χορογραφία.

«Για να την κάνει δώρο στη σύντροφό του»

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παράσταση, ο Chet Walker ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο Mr Fosse έφτιαξε αυτήν την παράσταση το 1965, για να την κάνει δώρο στη σύντροφό του, μεγάλη σταρ της εποχής, Gwen Verdon, στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Στην παράσταση, αντιπροσωπεύονται οι τρεις πλευρές του Bob Fosse, του αλητήριου Charlie, του σταρ του εμπορικού κινηματογράφου, Vittorio Vidal, και του αναποφάσιστου να δεσμευτεί σε μία σχέση, Oscar. Ο Bob Fosse, ο οποίος είχε ήδη κάνει για τον κινηματογράφο το αυτοβιογραφικό “All that jazz”, πέθανε έξω από ένα θέατρο στη Ουάσιγκτον, το 1987, όταν ο ίδιος και οι άλλοι συντελεστές έκαναν πρόβα για την παναμερικανική περιοδεία του “Sweet Charity”, την οποία συνέχισα εγώ. Για πρώτη φορά, ανεβάζω το “Sweet Charity” με 30 άτομα επί σκηνής και ελπίζω πως ο κόσμος θα απολαύσει μια επιπέδου Broadway παράσταση, για την οποία ο ίδιος ο Mr Fosse θα ήταν πολύ περήφανος».

 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - χορογραφία: Chet Walker, κείμενο: Neil Simon, μουσική: Cy Coleman, απόδοση κειμένου: Γιώργος Καπουτζίδης - Σταμάτης Πατρώνης, απόδοση στίχων: Γεράσιμος Ευαγγελάτος, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Τότα Πρίτσα, μουσική διεύθυνση: Αλέξιος Πρίφτης. Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Αρβανίτης, Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Νάντια Μπουλέ, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ιβάν Σβιτάϊλο, Shaya, Idra Kayne, Δημήτρης Γαλάνης.

Πληροφορίες

Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ:. 210 8840600. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.30, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.30, Σάββατο: 17.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη: 38 ευρώ, Β’ ζώνη: 30 ευρώ, Γ’ ζώνη: 24 ευρώ, Δ’ ζώνη: 18 ευρώ, Ε΄ ζώνη: 12 ευρώ, σπουδαστικό - ανέργων: 10 ευρώ, ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια. Προπώληση: καταστήματα: Public, Seven Spots, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr και viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς