ΣΤΗΝ Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Στην συνάντηση θα τεθεί το θέμα που δημιουργήθηκε με την γραπτή δήλωση της Αγκυρας που συνοδεύει τη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης που ξεκαθαρίζει ότι υπογραφή δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κύπρου.
Οι κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι πιέσεις της Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών να μην ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες για την 3η Οκτωβρίου διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας αν προηγουμένως δεν αναγνωρισθεί από την τουρκική κυβέρνηση η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή στις 12:30 της 18ης Αυγούστου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, και ο κύπριος ομόλογός του Γιώργος Ιακώβου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δύο πλευρές.
Να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες ημέρες η κυπριακή κυβέρνηση- μέσω του κ. Ιακώβου, κυρίως- διαμηνύει στην Αθήνα ότι θα πρέπει μαζί με τη Λευκωσία να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών, που συνέρχεται στο Λονδίνο την 1η Σεπτεμβρίου.
Η μονομερής δήλωση της Αγκυρας ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης με τις νέες 10 χώρες-μέλη της Ε.Ε, δεν συνιστά και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιείται ως αιτιολογική βάση της άρνησης όσων εταίρων αντιτίθενται στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ενώ η Γαλλία -και για προφανείς εσωτερικούς λόγους- επιδιώκει να ηγηθεί του ρεύματος των σκεπτικιστών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη γαλλικού εγγράφου, στο οποίο τονίζεται ότι «δεν τίθεται θέμα έναρξης μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία δεν έχει προηγουμένως δηλώσει τη σαφή πρόθεσή της να αναγνωρίσει όλα τα μέλη της Ε.Ε., που αναγκαστικά περιλαμβάνουν και την Κύπρο» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/11/1079088.htm .
Ο κ. Ιακώβου, ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για «εσωτερικό έγγραφο» της γαλλικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν έχει διαβιβασθεί στις κυβερνήσεις όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Ανέφερε, όμως, πως απ' ό,τι είναι σε θέση να γνωρίζει το έγγραφο έχει σταλεί σε άλλες χώρες, αλλά όχι και στην Κύπρο.
Πάντως, η Λευκωσία εξακολουθεί να τηρεί χαμηλούς τόνους όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιακώβου δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως διαφωνία της χώρας του όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, μέσα στα ευρωπαικά φόρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο πριν την 3η Οκτωβρίου, έμμεση αναφορά στις φήμες που θέλουν το Παρίσι να πιέζει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να θέσει βέτο.
K.T.