Παρουσιάστηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 17:31
UPD:17:32
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί  στους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους όλου του κόσμου, μέσω ανοιχτής επιστολής του κ. Μπαλτά, ζητώντας τους να σταθούν αρωγοί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

A- A A+

H Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, «Καλώς τους», παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη.

Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι στόχοι της πρωτοβουλίας, που είναι η ευαισθητοποίηση στα θέματα του προσφυγικού και η εμπέδωση της αλληλεγγύης, καθώς και οι πρώτες υπογραφές από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και των κινημάτων αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Ήρθαμε εδώ για να αντιμετωπίσουμε καταρχήν μια πρόκληση, η οποία αφορά όλη τη χώρα λόγω της γεωγραφικής θέσης μας. Δηλαδή, είναι πρόκληση εθνική. Ταυτόχρονα, είναι και μια πρόκληση πανευρωπαϊκή, γιατί οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Είναι, όμως, και πρόκληση παγκόσμια που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα», είπε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «καλούμαστε ως χώρα να ανταποκριθούμε σε επίπεδο κυβέρνησης και κράτους, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε και στην κλίμακα της ίδιας της κοινωνίας, η οποία - ανεξάρτητα από θεσμούς - εθελοντικά πράττει».

Στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνεται συναυλία που θα γίνει στις αρχές Απριλίου και τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανακούφιση των προσφύγων. Επιπλέον, το υπουργείο οργανώνει ήδη ομάδες καλλιτεχνών από όλο το φάσμα των τεχνών, που θα συνδράμουν πολιτιστικά στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, με δράσεις ποικίλες και όχι μόνο ελληνικές.

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί  στους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους όλου του κόσμου, μέσω ανοιχτής επιστολής του κ. Μπαλτά, ζητώντας τους να σταθούν αρωγοί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, «Καλώς τους», συμμετείχαν εκφράζοντας την υποστήριξή τους, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Πρωτοσύγκελος π. Συμεών, ο περιφερειακός εκπρόσωπος για τη Νότια Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Giovanni Lepri, δήμαρχοι, ομάδες εθελοντών και πλήθος πανεπιστημιακών, ηθοποιών, σκηνοθετών, μουσικών και συγγραφέων που υπογράφουν τη Διακήρυξη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς