Επτά κίνδυνοι που προκαλούν αστάθεια διεθνώς

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 13:33
UPD:13:34
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Οι επανειλημμένες εκρήξεις από κάποιες από τις επτά πηγές των παγκόσμιων κινδύνων θα καταστήσει την υπόλοιπη διάρκεια του τρέχοντος έτους -σε αντίθεση με τα προηγούμενα επτά έτη- δύσκολη για τις κατηγορίες ενεργητικού υψηλού κινδύνου και αναιμική για την παγκόσμια ανάπτυξη.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Nουριέλ Ρουμπινί*

Η ερώτηση που μου κάνουν συχνότερα στις μέρες μας είναι η εξής: «Ζούμε ξανά το 2008 και βρισκόμαστε σε μία νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ύφεση;».

Η απάντησή μου είναι αρνητική, όμως το τελευταίο επεισόδιο της παγκόσμιας αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι πιο σοβαρό από οιαδήποτε άλλη περίοδο αστάθειας και συμπεριφοράς αποφυγής κινδύνου από το 2009. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον επτά πηγές κινδύνων σε παγκόσμια κλίμακα -η κρίση στην Ευρωζώνη, η «αντίστροφη μέτρηση» της Φέντεραλ Ριζέρβ, η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια απότομη οικονομική προσγείωση στην Κίνα- παράγοντες που έχουν πυροδοτήσει την αστάθεια των τελευταίων ετών.

* Ο Nουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Roubini Global Economics, υπήρξε κορυφαίος οικονομολόγος της Ομάδας Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου για Διεθνείς Υποθέσεις επί κυβέρνησης Κλίντον. Εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην αμερικανική Φέντεραλ Ριζέρβ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή